Röda vinbärssaft

b4
Har under semestern verkligen passat på att skörda så mycket jag kunnat. Det har blivit bland annat blåbär, rabarber och svarta och röda vinbär. För första gången har jag också gjort saft, tillsammans med mamma. Bättre sent än aldrig!b5
Vi utgick ifrån ett recept från Hemmets journal. De rekommenderar att lägga till 1 kryddmått natriumbensoat per liter avrunnen saft, för längre hållbarhet, men vi körde utan och får därför dricka upp saften lite snabbare 🙂

Du behöver:

2 liter röda vinbär
7 dl vatten
6 dl strösocker (per liter avrunnen saft)

Lägg bären i ett durkslag och skölj av. Bären behöver inte repas, plocka bara bort eventuella dåliga bär/snäckor/kvistar osv. Lägg bären i en gryta och häll på vattnet. Koka under lock i 10 minuter, och pressa sedan bären mot grytans kant så att så de släpper så mycket vätska som möjligt. Häll upp allt i en silställning (om man liksom vi inte har någon silställning funkade det bra att använda en kökshandduk som silduk. Men saften kan ge bärfläckar, så välj handduk med omsorg! Går ju också att återanvända till nästa saftning :)) och låt sedan detta självrinna till all saft silats. Vi drog till handduken så att vi fick ut det allra sista.

Mät upp saften i grytan och tillsätt sockret. Låt koka långsamt i 10 minuter, och ta sedan bort skummet som bildas på ytan. Häll upp i varma, rena flaskor. Servera med mycket is och en myntakvist!b2
Detta var ju så lätt och blev så himla gott, och det var absolut inte sista gången! Det smakar ju extra bra när man vet att man gjort allt själv också, från att plocka bären till att få sätta etiketten på flaskan.

8 Kommentarer

  • Sådant där är så ofantligt gott – och så ofantligt mycket godare när man gjort det själv. Jag måste bli så mycket bättre på att fylla frysen med naturens fantastiska tillgångar…

  • Röda vinbärssaft är ju så gott! 🙂 Hemmifrån har jag vuxit upp med att ta tillvara på så mycket som möjligt från gården och skogen och göra eget, istället för att köpa från butiken. När man blev äldre och insåg vilken lyx det var att ha så mycket hemmagjort att välja emellan insåg man att man nog hade varit lite bortskämd. Nu försöker jag göra en del själv, men eftersom jag bor i lägenhet så har jag ju inte samma möjligheter som om man bor på en stor gård. Men visst smakar det ju så otroligt mycket godare – både på grund av råvarorna och på grund av att man har gjort det själv och lagt ner lite tid och kärlek på det! 🙂 Väldigt mysiga bilder du har i inlägget dessutom! 🙂

  • Mmm, rödvinbärssaft är ju bäst. Godare än den gjord på svarta vinbär, tycker jag. Men all saft är ju bäst om den är hemgjord.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *