recept: vegetarisk sparrispaj

Hej på er! Hur mår ni? Just nu är jag inne i en period när det känns som att jag inte hinner någonting, fast att jag får en hel del gjort. Måste nog börja reflektera lite mer kring vad jag faktiskt gör, än över vad jag inte gör. Men i alla fall! Jag tittade tillbaka i arkivet och såg att för nästan exakt ett år sedan var jag inne i en ”matinspirationsperoid”, när jag kunde sitta i timmar och googla recept och ville prova en massa nytt. Alltså lite tvärtemot vad jag känner nu.

Så därför tänkte jag att jag delar ett recept från den perioden – kanske är det inte bara jag som behöver lite inspiration på matfronten. Grundrecept av Siri Barje.

Pajdeg

3 dl mjöl
125 g smör
1 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning

ett knippe grön sparris
70 g bladspenat
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
150 g fetaost
en näve riven parmesan
3 ägg
4 dl mjölk

Sätt ugnen på 220 grader. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt sedan vatten och salt. Knåda ihop till en deg och låt den ligga i kylen medan du förbereder fyllningen. Finhacka lök och vitlök och låt steka tills de blivit mjuka. Ställ åt sidan och hacka sparrisen i slantar. Lämna 7 sparrisar hela till garnering. Blanda sparrisslantar och spenat i den stekta löken.

Tryck/kavla ut degen till pajformen (25 cm i diameter) och nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Äggstanning: vispa ihop ägg och mjölk till en smet, krydda med salt och grönpeppar. Fyll pajskalet med grönsaksblandningen och häll sedan på äggstanningen. Toppa pajen med smulad fetaost (halva paketet), de hela sparriskvistarna och riven parmesan. Grädda i 30 minuter tills pajen fått fin färg.

Servera med grönsallad på vilken resten av fetaosten smulas över.

Om ni har några smashing vegorecept får ni hemskt gärna länka recept!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *