DIY – vetekudde (återbruk)

En mer hållbar jul – känns som rätt grej att satsa på, eller vad säger ni? Ett sätt att efterleva detta, är att skapa sina egna julklappar istället för att köpa nytt. Som exempelvis en vetekudde! Denna gjorde jag till pappa förra julen, men har glömt att visa den. Och nu känns som ett bra tillfälle! Allt material, förutom vetet, är lätt att få tag på secondhand.

Du behöver:

– En kökshandduk
– Ett kuddfodral
– Ca 1000 g helt vete
– Symaskin (Jag sydde dock för hand)
– Nål och broderitråd
– Sax

Gör såhär:


Mät upp och klipp enligt bilden ovan. Ta bort gråmarkerade bitar. (Tänk på att måtten är ungefärliga, beroende på vilken storlek du hittar på kökshandduk och kuddfodral. Tänk bara på att göra ytterfodralet något större än innerfodralet, så kan du använda vilka mått du vill!).

När du klipper i kuddfodralen, tänk på att ha öppningen uppåt. Då får du med den där ”stoppfliken” som finns på de flesta kuddfodral, och slipper sy den också.

Sy ihop

Vik biten som blev kvar av kökshandduken på mitten. Sy ihop långsidorna och en av kortsidorna. Vräng tyget, så du får sömmarna inåt. Fyll sedan innerfodralet med hälften av vetet. När hälften av vetet ligger i påsen kan du sy en söm tvärs över fodralet, på mitten. då får du bättre fördelning av fyllningen. Fyll sedan på med resten av vetet, och sy till sist igen öppningen.

Om du vill brodera något så är det enklast att göra detta nu, innan du syr ihop fodralet. Kanske initialer på den som ska få vetekudden, eller något annat fint! När du ska sy ihop kuddfodralet: vräng tyget så att ”stoppfliken” sitter på utsidan. Sy ihop långsidan och botten. Vräng sedan tillbaka fodralet, så att du får både sömmarna och ”stoppfliken” inåt.

Stoppa in det vetefyllda innerfodralet i ytterfodralet, och dra ”stoppfliken” över innerfodralet, som du skulle gjort med en vanlig kudde.

Sen är det klart! Beundra din egenhändigt gjorda och klimatsmarta julklapp!

3 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *