DIY – bivaxduk av återanvänd textil

Hej på er! Här kommer ett DIY jag delat tidigare, men som jag tänkte var perfekt att dela igen – kanske kan det bli en hållbar julklapp till någon?

Många av er känner nog redan till bivaxdukar som kan ersätta plast på många sätt. Det är helt enkelt en tygbit inklädd i bivax. Så, istället för en plastpåse runt din frukostmacka eller runt skålen med matrester, undviker du plasten genom att använda en sån här! Dessa finns att köpa i butik, men jag tyckte att det var roligare att göra egna. Fortsätt bara läsa om du vill veta hur jag har gjort!

Du behöver:

– tunt bomullstyg (ta någon trasig textil du har hemma, eller köp secondhand)
– knappar
– snöre/rep
– Bivax

Jag köpte mitt bivax härifrån, men tänkte inte på att eftersom det är gult = tyget kommer färgas gult. Det finns blekt bivax, men jag tyckte att det kändes onödigt. Eftersom det ska vara i kontakt med mat var jag inte heller helt säker på vad det blekta bivaxet innehöll (vad det har blekts med). Så tyget fick helt enkelt bli lite gulfärgat! (även om det hade blivit snyggare med transparent färg).



Gör så här:

Sätt på ugnen på ca 65-70 grader (det bivax jag använde hade en smältpunkt på 65 grader). Klipp ut tygbitar. Jag klippte ut en kvadrat ur ett av tygen för att kunna vika till en kuvert att förvara tex. smörgåsen i. Ur det andra tyget klippte jag ut en cirkel och använde en skål som vi ofta har matrester i till att mäta. Jag lade på 5 cm runt omkring, så att det ska finnas en kant kvar att vika ner, så att vrapen håller sig på plats.

Sedan hackade jag bivaxet för att få lite mindre bitar, och spred ut det på tygbitarna jag lagt på bakplåtsklädda plåtar. Ta hellre lite för lite bivax till en början och fyll på om det ser ut att inte räcka, när du väl har satt in plåten i ugnen och vaxet börjat smälta. Det tog ca 5-10 minuter innan allt vax var smält. När du tar ut plåten är det viktigt att du direkt tar upp tyget och håller i det (med tex pincett, det blir varmt!) tills det svalnat. Annars blir vaxet ojämnt och klibbar fast i bakplåtspapperet. Det svalnar fort. Sen är du i princip klar!

Jag tog hjälp av denna guide.

…Om du inte vill pimpa din bivaxduk. På detta ”smörgåskuvert” (jag vek såhär!)  sydde jag på två fina knappar och knöt fast ett snöre, som ett litet fäste.

Den runda duken däremot formar sig runt skålen med hjälp av värmen från dina handflator. Bara att trycka till, hålla några sekunder, och så sitter det fast. Bra va!

 

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *