foto

fototips – ta fina höstbilder med ”megapanorama”

fototips – ta fina höstbilder med ”megapanorama”

Tema ”foto” till ära tänkte jag passa på att dela med mig av ett fototips jag är förtjust i, speciellt när det gäller höstbilder och en vill få med mycket i samma bild men inte har vidvinkelobjektiv – megapanorama! Bilden ovan är inte bara en, utan hela 8 bilder, sammansatta i Photoshop.

Detta tips funkar med vilket objektiv du än har. Även mobilbilder funkar! Fota ditt motiv enligt principen ovan. Börja i vänster hörn, ta bild, vrid kameran något åt höger och låt det överlappa lite, ta bild, och så vidare tills du har 8 bilder.

Öppna alla bilder i Photoshop och gå till File –> Automate –> Photomerge.  Välj ”automate” i layoutrutan och klicka på ”add open files”. Då ska alla dina bilder till panoramat dyka upp i listan. Tryck sedan ”ok” och luta dig tillbaka och se hur programmet lägger ihop bilderna. Det kan ta några minuter, så ha tålamod! När programmet jobbat klart kommer du inte att ha en fyrkantig bild, så du behöver beskära den och eventuellt gå över bilden med clone stampen. HÄR har ni en videotutorial också!2 Kommentarer
att bli inspirerad av sina gamla bilder

att bli inspirerad av sina gamla bilder

Hej! Long time no see. Bloggen låg, som ni kanske märke, nere under helgen pga. teknikstrul, men nu är det alltså löst!

Vad har jag haft för mig då? Jo, eftersom kameran legat oanvänd ett tag så har jag istället kollat lite i mitt bildarkiv. Ett av mina bästa tips på vad man kan göra om man känner sig oinspirerad till att fota är nämligen att redigera om gamla bilder. Så det är precis vad jag har gjort! Minns ni dessa bilder som jag tog under ”tema djur” i Monthly Makers? Det var väldigt rosafluffiga porträtt på vår hund, som jag nu alltså redigerat om. Mörkare och lite mer drömskt. Får nog bli ett print av någon av dessa tror jag!

3 Kommentarer