hållbarhet

Stoppa strumpor

Stoppa strumpor

Hallå och god fortsättning! Hoppas att ni har haft en fin ledighet. Jag har mestadels tagit det lungt, promenerat lite, spelat sällskapsspel och läst böcker. Och så har jag stoppat mina första strumpor! Hasar alltid runt i raggisar hemma i huset på Tjörn, och det har resulterat i hål på båda hälarna. Istället för att slänga och köpa nya provade jag att stoppa dem; och det blev ju riktigt bra om en får säga det själv! Första gången jag provar, men inte sista. Roligt med ett projekt som går fort, och så får en känna sig lite stolt efteråt. Perfekt!

1 Kommentar
hållbar julklappsinslagning

hållbar julklappsinslagning

Två av årets julklappar inslagna! Tapetprover, både som inslagspapper och som etikett, loppisfyndade små julkulor (som självklart kommer samlas inoch återanvändas efter att paketen är öppnade) och jutesnöre. Har också slagit in några julklappar i textil – så himla skönt att slippa vik- och tejpmomentet!

Här kan du se tre olika hållbara julklappsinslagningar jag gjort tidigare och här har jag använt tygservetter.

Inga Kommentarer
skatt på plastpåsar

skatt på plastpåsar

Med bakgrund av att en skatt på plastbärkassar kommer införas 2020 har jag sett en hel del kritiska påståenden till detta. Jag känner att jag vill dela mina synpunkter på några av dessa:

”En flergångskasse är mer miljöpåverkande att tillverka än en plastkasse och måste användas väldigt många gånger”

– Ja, det stämmer. Men antalet gånger du behöver använda flergångspåsen för att den ska bli bättre än plastkassen varierar väldigt beroende på vad för material den är gjord av. Och ärligt talat, hur många har inte redan några flergångskassar hemma? Använd dom! Då kan vi dra ner antalet användningsgånger eftersom det inte ens behöver produceras någon ny flergångskasse för ändamålet. Om en ändå behöver köpa en ny: välj en av återanvänt material. Många secondhandbutiker säljer påsar omsydda av gamla tyger.

”Man kommer ju behöva köpa en annan typ av plastpåse till soporna, så antalet soppåsar kommer ju inte minska ändå”

Många använder plastbärkassen i sophinken för restavfall, och undrar då vad de ska ha istället. Om man behöver köpa en annan typ av plastpåse minskar väl inte plastanvändandet?
Jo, så här ligger det till: plastbärkassen är inte tänkt som en engångsprodukt. Den är tillverkad i tjockare plast för att man ska använda den många gånger. Däremot är avfallspåsar som är ämnade just för att ha i soppåsen tillverkad i en tunnare plast. Alltså kan plastanvändandet minska genom detta.

”Hur kan min plastpåse hamna i havet? Jag använder ju den för att lägga mina sopor i, som kommunen sen samlar in. Dumpar kommunen avfallet i havet?”

-Vi har en bra fungerande avfallshantering i Sverige, och det dumpas inte i havet. Men, bara för att du och jag är duktiga på att inte skräpa ner, betyder inte det att det gäller för alla. Nedskräpning är ett problem även i Sverige, skräp som till sist blåser ut till haven om ingen städar upp. Nej, Sverige är inte den största boven vad gäller plast i havet. Men vi bidrar.

 Har ni hört några andra påståenden som jag kanske kan hjälpa till att svara på/reda ut?
3 Kommentarer