midsommar

Min midsommarafton

Min midsommarafton


När väckarklockan är ställd på 8:30 men en vaknar 06:45 har en plötsligt tid att gå ut och plocka blommor till en midsommarkrans. Så det var precis vad jag gjorde! Jag åt frukost och packade ihop det sista innan jag hoppade på bussen mot Hisingen för att möta upp Alma och Chongen. Vi åkte gemensamt mot Kalvsund, där årets midsommar skulle firas.

För att komma ut till Kalvsund tar en först en bilfärja och sedan en personfärja. Dumt nog hamnade vi på fel ö (fråga inte…) och fick ett sjukt stresspåslag när vi insåg vårt misstag. Vi fick vända, ta färjan tillbaka tillbaka och hålla tummarna för att vi skulle hinna med sista färjan innan ett uppehåll på två (!) timmar.

Vi hann! Vi kom fram till Kalvsund och Elins familjs sommarstuga som låg omgärdad av nyponrosor och med havet nästintill inpå husknuten. Idyll!

Sillunchen dukades fram och precis lagom till allt var klart kom regnet.

Så vi fick köra en nödlösning och knö in oss i farstun under tak. Till tonerna av Evert Taube och en och annan snapsvisa åt vi den efterlängtade midsommarmaten.

Efter lunchen spelade vi ”kan du ta en hint?” och när regnet gjorde ett uppehåll promenerade vi runt halva ön till fotbollsplanen för en match. Efteråt badade halva gänget i ett grått och vitskummande hav. Vi gick tillbaka till stugan för mer sällskapsspel när regnet återigen gjorde sig påmint.

På midsommardagen åt vi frukost ute när solen återvänt, och sedan var det dags att åka hem. Två färjor, en bilresa och två bussar senare kom jag hem till mina föräldrar på Tjörn. Och det var min midsommar det. Hoppas att ni också hade en fin dag!

7 Kommentarer
recept: flädersnaps

recept: flädersnaps

Hej! Jag tänkte bara slänga in ett sista-minuten-tips till midsommar. Om ni har hängt med här ett tag så vet ni om att jag gillar att krydda egen snaps. Jag har tipsat både om kryddningar som ska ligga och dra i många dagar, och om snabbare smaksättningar. Och den här kryddningen är den snabbaste hittills! Du kan i princip fixa det fem minuter före sillen dukas fram.

Du behöver:

– okryddat brännvin
– fläderblomssaft (koncentrerad)
– eventuellt en fläderblomskvast till dekoration

Gör så här:

Läs instruktionerna på saftflaskan om hur saften ska späs. Det skiljer sig beroende på vilken saft du köpt. Börja med att spä brännvinet med hälften av vad som rekommenderas. Smaka sedan av. Fyll på med ytterligare saft om du vill ha mer flädersmak. Peta ner fläderblomskvasten i snapsflaskan för dekoration.

1 Kommentar
Drinkrecept: Rabarberbellini

Drinkrecept: Rabarberbellini


Idag har jag, förutom att ha hängt på balkongen med en bok och dammsugit lägenheten, svängt ihop denna rabarberbellini. Vi tog den som fördrink innan grillningen nu ikväll och den fick helt klart väl godkänt! Ett tips inför midsommar kanske?

4 glas

Rabarberpuré
150 g (eller ca 3 dl) hackad rabarber
½ dl socker
1 dl vatten

Till servering
Mousserande vin

Så här gör du:
Hacka upp rabarbern och lägg i en kastrull med socker och vatten. Koka upp på svag värme och låt puttra tills rabarbern delar sig helt och blir till en massa. Mixa med stavmixer och blanda eventuellt ut purén med en skvätt vatten – den ska inte vara för tjock. Fördela purén i 4 glas och fyll på med kallt mousserande vin (1/3 puré och 2/3 mousserande), rör om snabbt och servera direkt.

Rabarberpurén kan med fördel göras kvällen innan, så slipper en joxa med det under själva kalaset. Kolla bara så att den inte tjocknat till under natten – blanda i så fall ut den med ytterligare lite vatten eller sockerlag.

Inga Kommentarer