miljötips

ÅTERANVÄNDA, ÅTERBRUKA, ÅTERVINNA – en snabbkurs

ÅTERANVÄNDA, ÅTERBRUKA, ÅTERVINNA – en snabbkurs


Jag har uppmärksammat att det kan vara svårt att särskilja
dessa begrepp när man pratar om olika sätt att ta hand om material. Därför tänkte jag att en liten avfallsskola är på sin plats!

Varför är det då viktigt att vi säger rätt, och vet vad de olika uttrycken betyder? Jo, det säger nämligen en hel del om materialets/tillvägagångssättets miljöpåverkan. Låt oss kolla på avfallstrappan; den hierarki beslutad i EU om hur vi ska prioritera att hantera avfall. Ju högre upp i trappan, desto bättre, i de allra flesta fall.

1. AVFALLSFÖREBYGGANDE. det allra bästa och resurseffektivaste är ju om inget avfall uppstår. Detta genom att tex. fasa ut engångsartiklar och minska förpackningsmängd.

2. ÅTERANVÄNDNING. Att handla på secondhand, att skapa grejer av andrahandsprodukter, att reparera mm är att återanvända ett avfall/produkt som redan finns. Detta är för mig också detsamma som ÅTERBRUK.

3. ÅTERVINNING. Som innebär att råvaror kan återvinnas och ersätta nyproducerat material. Detta sker när vi källsorterar; gamla glasförpackningar blir nya exempelvis, snävt tolkat.

4. ENERGIÅTERVINNING. Tex bränns vårt restavfall upp och vi kan få ut värme och el.

5. DEPONERING. I sista hand deponeras avfallet på en deponi, alltså läggs på hög. I Sverige har vi hårda regler för vad som får deponeras.

Alltså: för att kunna avgöra vilket som ger störst miljövinst bör vi känna till skillnaderna. Det är alltså väldigt mycket bättre att återanvända än att återvinna, då mer resurser krävs vid återvinning.

Hoppas att det varit till lite hjälp! 🌱
1 Kommentar
Miljötips: välj rätt stearinljus

Miljötips: välj rätt stearinljus

Jag skrev ju i ett tidigare inlägg att jag redan har gjort slut på mina stearinljus – och den här årstiden går det nog mer stearinljus än under resten av året. Det gör det iallafall hos oss! Så jag tänkte dela med mig av ett passande miljötips – hur du väljer de mest hållbara stearinljusen i handeln.

Köp ljus tillverkade av stearin. Många ljus heter ju just stearinljus – trots att de kanske inte innehåller stearin. Istället kan de innehålla både paraffin, som oftast utvinns ur råolja som är en icke förnybar resurs, och palmolja, vars framställning kräver att regnskog skövlas. Stearin å andra sidan framställs ur förnybar råvara och släpper ut färre miljö- och hälsofarliga ämnen när de eldas. Orkar du inte lusläsa innehållsförteckningen: kolla efter ljus gjorda av 100 % stearin eller håll utkik efter svanenmärkta ljus – de är av stearin och ska inte heller innehålla palmolja.

Bojkotta värmeljus i metallkopp. Enligt EU räknas ljuskoppen i aluminium inte längre som en förpackning, och kan därför inte sorteras som en sådan längre. Superdumt! på grund av detta EU-direktiv ser insamlingen olika ut beroende på vilken kommun du bor i. I Göteborg exempelvis kan du inte sortera ljuskoppen som metallförpackning på återvinningsstationen, men du kan lägga den i containern för metall på återvinningscentralen (”tippen”). Så mitt bästa tips för att du ska slippa att både göra efterforskningar och generera massa avfall är att byta ut dessa värmeljus mot refill-värmeljus som du sätter i återanvändbara ljuskoppar. Här finns ett startkit!

 

Källor: NaturvårdsverketAvfall SverigeSvanen.se
Inga Kommentarer
Miljötips: välj rätt stearinljus

Miljötips: välj rätt stearinljus

Jag skrev ju i ett tidigare inlägg att jag redan har gjort slut på mina stearinljus – och den här årstiden går det nog mer stearinljus än under resten av året. Det gör det iallafall hos oss! Så jag tänkte dela med mig av ett passande miljötips – hur du väljer de mest hållbara stearinljusen i handeln.

Köp ljus tillverkade av stearin. Många ljus heter ju just stearinljus – trots att de kanske inte innehåller stearin. Istället kan de innehålla både paraffin, som oftast utvinns ur råolja som är en icke förnybar resurs, och palmolja, vars framställning kräver att regnskog skövlas. Stearin å andra sidan framställs ur förnybar råvara och släpper ut färre miljö- och hälsofarliga ämnen när de eldas. Orkar du inte lusläsa innehållsförteckningen: kolla efter ljus gjorda av 100 % stearin eller håll utkik efter svanenmärkta ljus – de är av stearin och ska inte heller innehålla palmolja.

Bojkotta värmeljus i metallkopp. Enligt EU räknas ljuskoppen i aluminium inte längre som en förpackning, och kan därför inte sorteras som en sådan längre. Superdumt! på grund av detta EU-direktiv ser insamlingen olika ut beroende på vilken kommun du bor i. I Göteborg exempelvis kan du inte sortera ljuskoppen som metallförpackning på återvinningsstationen, men du kan lägga den i containern för metall på återvinningscentralen (”tippen”). Så mitt bästa tips för att du ska slippa att både göra efterforskningar och generera massa avfall är att byta ut dessa värmeljus mot refill-värmeljus som du sätter i återanvändbara ljuskoppar. Här finns ett startkit!

 

Källor: Naturvårdsverket, Avfall Sverige, Svanen.se
2 Kommentarer