monthly makers

Monthly Makers oktober

Monthly Makers oktober

Hej på er! Hur mår ni? Själv är jag peppad, eftersom det har hunnit bli oktober. Och det innebär att det är jag som är värd för månadens tema i Monthly Makers! Temat är något som ligger mig varmt om hjärtat och har gjort det i större delen av mitt liv. Är ni nyfikna?

Temat vi ska skapa på i oktober är Foto.

För mig är foto ett sätt att få uttrycka mig. Att få skapa, utifrån egna förutsättningar och ibland skapande bara för mig själv. Det är ren tillfredsställelse när man lyckas och det kan vara en otrolig besvikelse när det inte blir som en tänkt sig. Det kan vara en stress, men kan också motverka detsamma.

Så, utan att vandra allt för djup i min analys kan jag säga, förutom att jag är pepp, att jag också tror att detta tema kommer bli en utmaning för mig. Jag kommer ha svårt att landa i vad jag ska skapa, och det kommer vara svårt att sänka kraven på mig själv. Hur känner ni inför temat? Behöver ni inspiration kan ni spana in vår pinterest-board för månaden!

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Därför att det kan underlätta med ett inspirationsord att utgå ifrån, det är roligare att skapa i grupp och det är utvecklande att visa upp och ta del av andras alster och tankar. Du är med på de teman, förutsättningar och i den utsträckning du vill.

Så här går det till:

1. Skapa något på tema Foto och posta det i sociala medier (blogg, Instagram eller liknande). Du är fri att tolka temat hur du vill. Våra enda regler är att ditt bidrag ska vara gjort av dig själv, skapat samma månad som temat är aktuellt och att du skriver att du deltar i Monthly Makers utmaning. Länka till detta inlägg (@MonthlyMakers på Instagram) och tagga gärna #monthlymakers.

2. Håll utkik på min blogg den 20/10, när mitt bidrag dyker upp kommenterar du inlägget med en länk till ditt eget. Senast den 28/10 behöver jag ditt bidrag.

3. Jag sammanställer allt vi har gjort tillsammans den 31/10 och lämnar sen över värdskapet inför nästa månad.

 

Följ oss på Facebook för att enkelt hänga med i tema- och värdskiften, få information om nyheter och event, samt ta del av ännu mer kreativ inspiration! Vi finns också på InstagramPinterest, webben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers.

Vi som driver Monthly Makers 2017 är
AliciaBeatriceElsaEmiliaFredrikaJessicaJuliaMikaelaRuthStinaWilda och jag. Mer av oss hittar du på FacebookInstagramPinterestwebben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers.

Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

14 Kommentarer
Monthly Makers – Kläder: Uppdaterad jeanskjol

Monthly Makers – Kläder: Uppdaterad jeanskjol

Hej på er! Dags för mig att visa vad jag har gjort på månadens tema i Monthly Makers: en uppdaterad jeanskjol! Jag har snöat in lite på jeanskjolar det sista, och eftersom jag försöker undvika att köpa nyproducerat styrde jag stegen mot närmaste secondhand.

Jag hittade en kjol som passade bra i midjan och som satt fint. Men jag var inte helt nöjd med längden och utförandet på kanten. Därför satte jag både sax och sprättare i tyget och startade förändringen.

Jag började med att mäta och kapa av en bit av längden på kjolen. Tidigare gick den till strax ovanför knäet, men jag ville ha den kortare helt enkelt.

Jag blev inspirerad av min bloggkollega Marits nya jeanskjol, och klippte ut trianglar ur tyget längst ner.

Sen var det dags att fransa till kanten! Till detta behövs lite tålamod då det tar tid att dra upp trådarna. Men det är också kul att se franskanten växa fram! För att få till lite ”fluffigare” trådar tvättade + torktumlade jag kjolen när kanten var klar.

Och såhär blev alltså slutresultatet! Jag blev väldigt nöjd och den blev nästan precis som jag föreställde mig. Hoppas nu att värmen hänger kvar ett tag till så att jag får många tillfällen att använda den!

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet.Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I augusti är temat ”kläder” och Elsa är värd. Kommentera hennes inlägg HÄR med en länk till ditt bidrag senast den 28/8 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaFredrikaJessicaJuliaMikaelaRuthStinaWilda och jag. Mer av oss hittar du på FacebookInstagramPinterestwebben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers.

Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

8 Kommentarer
Monthly Makers – Något jag aldrig testat: Kiridashi utility knife

Monthly Makers – Något jag aldrig testat: Kiridashi utility knife

Om ni slängt ett öga på min bloggpresentation i högerspalten vet ni redan att David gör knivar på fritiden. När jag nämnde att månadens Monthly Makerstema var just ”något jag aldrig testat” tyckte han att det var ett perfekt tillfälle för mig att göra min första kniv. Och jag tackade inte nej till en tredagars knivworkshop med privatlärare 😉

Det blev många timmar ute i verkstan och jag har försökt dokumentera alla moment. Fortsätt scrolla om ni är intresserade av att se och läsa om hur vi gjorde!

(och haha, måste erkänna att jag lurade er med min ”sneak peek” tidigare. Förlåt. Jag var osäker på om jag skulle få kniven klar, så jag provade på ytterligare en ny grej innan kniven var klar. Men den får ni se en annan gång!)

Stålet vi använt är en uttjänt fil. Återanvändning! David hade gjort en grov skiss på en ”Kiridashi utility knife”, en japansk kniv som beskrivs som ett bra skärverktyg att använda till vardagliga uppgifter – jag kommer nog använda den till att beskära framkallade foton bland annat. Kiridashi betyder att skära ut på japanska, och har traditionellt sett använts för träsnideri*.

*Källa

David hade också förberett stålet innan. En sån här fil är av ett väldigt hårt material som behöver värmebehandlas innan det går att arbeta med. Sedan var mitt första moment att kapa av filen enligt skissen, och där snittet hamnade är där kniveggen till slut skulle hamna.

När jag hade grundformen klar så modifierade jag skissen och lade till former så som jag ville ha dom.

Sedan var det dags att slipa fram formerna! Efter en säkerhetsgenomgång fick jag börja, ytterst fokuserad.

Kniven börjar ta form! Här har jag som sagt slipat fram de former jag ville ha. På samma maskin slipade jag också fram den tunnare spetsen, genom att hålla stålet vinklat mot slippappret. Vi (eller ja David) borrade också hål för nitarna. Just borrmomentet tog väldigt lång tid eftersom man måste börja med det minsta borret och sedan långsamt byta ut borren till större storlekar. Stålet är som sagt värmebehandlat för att det ens ska kunna gå att borra igenom, men på sina ställen kan det fortfarande vara väldigt hårt. Därför behöver man veta hur hårt tryck man kan ha på borren, och kunna känna av hårdheterna i stålet för att inte paja allt för många borr helt enkelt.

Sedan var det dags för det mest kritiska momentet under hela processen: att härda kniven. Här kan allt arbete man hittills lagt ner gå till intet, eftersom stålet är som ömtåligast när man har satt igång och kan gå sönder. Härdningen går ut på att hetta upp stålet under en värmelåga så att det avmagnetiseras.

Stålet får dock inte bli för varmt, så man måste hela tiden hålla koll på att stålet inte övergår från orange till vit/blå färg. Kniven förs fram och tillbaka under lågan, man håller koll så att det inte bli för varmt och provar med en magnet om stålet avmagnetiserats. När magneten inte längre biter fast i stålet ska kniven kylas ner i uppvärmd olja.

Under detta moment tog vi därför inga bilder eftersom full fokus gällde. Jag var riktigt nervös och det var sjukt varmt, men det gick bra! David gav mig också en fysiklektion i hur atomerna förändras under härdningsprocessen, vad som händer och hur atomernas mönster påverkar stålets hårdhet. Kul att få förklaringar till varför vi gjorde de olika momenten, men jag vet inte om jag skulle bli godkänd på ett läxförhör… Vi går vidare!

Sedan var det dags att göra träskaftet, och det var skönt att arbeta med ett lite mer bekant material! Vi använde eneträ som jag sågade ut efter knivens form, borrade hål i och limmade ihop med stålet. Nu kom också nitarna på plats.

Efter att limmet fått härda över natten var det återigen dags för slipmaskinen för att jämna till kanter och slipa ovansidan jämn. Nitarna behövde också slipas ner men de fick inte bli för varma, då kunde både träet och limmet ta skada. Så jag fick slipa tills det blev varmt (= tills jag typ brände mig) och sedan vänta på att det skulle kylas av. Det sista slipjobbet gjorde jag med slippapper, för att kunna vara mer detaljerad och få fram de mjuka formerna.

Som avslutande moment slipade jag till eggen. För min del tyckte jag att detta var det svåraste tekniska momentet. På fri hand skulle jag vinkla kniven, sätta den jämt mot slippappret och dra kniven från slippappret med en jämn rörelse och snabbt kyla eggen i vatten. Och sedan upprepa detta flera gånger. Med samma vinkel på både kniv och handled samtliga gånger! På två olika slipmaskiner dessutom. Det var svårt och det blev fel ett par gånger, men tillslut fick jag fram en egg som jag kunde vara nöjd med.

Som pricken över i oljades trähandtaget in och jag kunde beundra min första egengjorda kniv!

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet.Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I juli är temat ”något jag aldrig testat” och Julia är värd. Kommentera hennes inlägg HÄR med en länk till ditt bidrag senast den 28/7 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaFredrikaJessicaJuliaMikaelaRuthStinaWilda och jag. Mer av oss hittar du på FacebookInstagramPinterestwebben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers.

Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

13 Kommentarer