recept

Recept: potatissallad

Recept: potatissallad

 Hallå! Hoppas att ni har haft en bra helg. Jag har spenderat min på Tjörn, med bad igår och halv storm idag. Min kamera har legat glömd i väskan, så jag tänkte passa på att tipsa om ett recept jag delade förra året. Men inte är det mindre bra för det! Hemgjord potatissallad är verkligen sommar för mig, och passar ju lika bra till grillat eller tillsammans med kallskuret när man vill ha en snabb middag. Här kommer min variant, med basrecept från köket.se.

  • 800 g färskpotatis
  • 3 dl gräddfil
  • 3 matskedar majonäs
  • 2 tsk dijonsenap (ordentligt rågade)
  • 2 dl fint strimlad purjolök
  • ½ finhackad röd lök
  • gräslök till topping

    En skvätt vitvinsvinäger, salt och nymalen svartpeppar.

Koka färskpotatisen (skrubbad med skalet kvar) och låt svalna utan lock. Under tiden potatisen svalnar, blanda ihop alla ingredienser förutom gräslöken. Smaka av med salt och peppar. Skiva potatisen i tunnare skivor och blanda ner i röran. Klipp över ordentligt med gräslök. Potatissallad görs med fördel dagen innan man ska äta den, så den hinner götta till sig ordentligt!
Imorgon börjar nedräkningen till semestern, en arbetsvecka kvar innan fyra härligt lediga veckor! Jag längtade lite extra när jag läste igenom Alicias lista på 50 sommarplaner, och blev så sugen på att skriva en egen. Bara att få sitta ner och minnas tillbaka på tidigare somrar och få plottra ner saker en vill göra i år är ju mysigt bara det. Så ta en titt!

5 personer gillar det här inlägget

Inga Kommentarer
Drinkrecept: Rabarberbellini

Drinkrecept: Rabarberbellini


Idag har jag, förutom att ha hängt på balkongen med en bok och dammsugit lägenheten, svängt ihop denna rabarberbellini. Vi tog den som fördrink innan grillningen nu ikväll och den fick helt klart väl godkänt! Ett tips inför midsommar kanske?

4 glas

Rabarberpuré
150 g (eller ca 3 dl) hackad rabarber
½ dl socker
1 dl vatten

Till servering
Mousserande vin

Så här gör du:
Hacka upp rabarbern och lägg i en kastrull med socker och vatten. Koka upp på svag värme och låt puttra tills rabarbern delar sig helt och blir till en massa. Mixa med stavmixer och blanda eventuellt ut purén med en skvätt vatten – den ska inte vara för tjock. Fördela purén i 4 glas och fyll på med kallt mousserande vin (1/3 puré och 2/3 mousserande), rör om snabbt och servera direkt.

Rabarberpurén kan med fördel göras kvällen innan, så slipper en joxa med det under själva kalaset. Kolla bara så att den inte tjocknat till under natten – blanda i så fall ut den med ytterligare lite vatten eller sockerlag.

5 personer gillar det här inlägget

Inga Kommentarer
rabarber x3

rabarber x3


Hej på er! En hektisk vecka (som avslutades med en adrenalinfylld spontan-paintball igår) är slut. Jag är på Tjörn igen, och har varit på secondhandrunda (vilket kanske inte förvånar någon vi detta laget ;))

Iallafall! Rabarbersäsongen är i full gång, så jag tänkte passa på att tipsa om tre recept med denna fantastiska råvara i fokus. Jag hoppas att min skörd här blir stor i år så att jag kan frysa in en massa rabarber och ta fram i vinter och göra marmelad till sconesen. Fortsätt scrolla!

Rabarberkompott med youghurtgrädde


Rabarbermarmelad med mynta


Klassisk rabarberkräm med mjölk

6 personer gillar det här inlägget

4 Kommentarer