recept

recept – vegetarisk linsgryta

recept – vegetarisk linsgryta

Hej på er! Efter en ganska lång period med slentrianmässig matlagning och ett och annat misslyckat försök till att prova något nytt fick jag ny energi igår. Och det blev riktigt gott! Därför tänkte jag dela med mig receptet på denna vegetariska linsgryta, perfekt vardagsmat som går snabbt och är lätt. Grundrecept från Siri Barje.

Ca 4 portioner. Du behöver:

– 200 g belugalinser
– 2 gula lökar
– 4 vitlöksklyftor
– 1 st röd chili
– 1 paket (390g) krossade tomater
– 1 grönsaksbuljongtärning
– 33 cl öl (jag använde Norrlands guld 3,5%)
– 1 dl rött vin

Kryddor: Paprikapulver, salt, spiskummin och muskot
Servera med: tacochips, rödkål, avocado, färsk koriander och en klick gräddfil

Gör så här:

Skölj och koka belugalinserna. Hacka under tiden lök, vitlök och chili fint och stek sedan detta tillsammans med buljongtärningen i smör/olja tills de fått fin färg. Krydda med paprikapulver, spiskummin och muskot. Häll sedan på linser, krossade tomater, öl och vin. Smaka av med salt. Låt grytan koka på hög värme ett tag för att reducera ner vätskan, och dra sedan ner värmen och låt den småputtra till önskad konsistens. Servera med färsk koriander, rödkål, avocado, gräddfil och tacochips!

Sugen på fler snabba, vegetariska recept?

Paj med cocktailtomater och fetaost
Halloumiburgare med myntadressing

 

2 Kommentarer
kladdkakemuffins

kladdkakemuffins



Hej på er! Det är lördag, och här ovan ser ni vad jag har sysslat med idag
– bakat kladdkakemuffins! (har också hunnit fota och äta dem ;)) Garanterat det godaste receptet jag provat, även om det är lite klurigt att få dom perfekt kladdiga. Eftersom det inte är mitt eget recept så får ni en länk istället –> HÄR hittar ni det, hos Linnéas Skafferi!

Ikväll skulle jag och David gått på middag hos några kompisar, men han är förkyld så jag går själv. Är inte halva befolkningen förkylda just nu förresten? Det känns så. Nu tänkte jag iallafall gå ner till postfacket, där jag med stor säkerhet tror att det ligger ett nummer Leva & Bo. Fick en prenumeration i julklapp (önskar mig alltid det!) så ska gosa ner mig i soffan med tidning + en kopp te. Och en muffin! Trevlig lördag hörrni!

Inga Kommentarer
kryddad snaps: eukalyptus

kryddad snaps: eukalyptus

Hej på er! Om ni har hängt med här ett tag så vet ni att jag brukar krydda egen snaps till både kräftskivor och midsommaraftnar, och julen är inget undantag. Jag brukar alltid prova nya smakkombinationer och de flesta har blivit bra – förutom den jag gjorde till årets julknytisbord förra veckan. Så därför blir det inget nytt recept på julsnaps – men istället bjuder jag på en favorit från förra året: eukalyptussnaps!

OBS! OBS! det är inte själva växten jag har kryddat snapsen med (då jag googlade fram att den kan vara giftig) utan jag har använt mig av läkerol med eukalyptussmak.

Du behöver:

– 10 st halstabletter med smak av eukalyptus
– 4 dl okryddat brännvin

Så här gör du:

Lägg tabletterna i ca 4 dl brännvin. Jag lät min snaps stå i 4 dagar innan julbordet, men eftersom tabletterna löstes upp fort skulle jag säga att det räcker med att snapsen står ett dygn. En snabbkryddning alltså!

2 Kommentarer