snaps

syrensnaps

syrensnaps

I vanlig ordning kryddar jag snaps till midsommar, om än lite tidigare i år eftersom syrenerna (tyvärr!!) snart har blommat över. Så vill ni testa denna snaps till midsommar rekommenderar jag att gå ut och plocka snarast!

Du behöver:

– 75 cl brännvin special
– 3 till 4 dl syrenblommor

Gör så här:

Dra av blommorna från blomsterklasarna; inget brunt, grönt eller några kvistar ska med i spriten. Häll upp brännvinet i en tätslutande flaska eller burk, och ha i blommorna. Klart! Låt stå svalt och mörkt, men smaka av snapsen dag 2 och sedan med jämna mellanrum så att det inte blir för starkt. När du fått smaken du vill ha silar du bort blommorna och, om du vill, filtrerar snapsen i ett kaffefilter. Låt stå i kylen fram tills användning. Två dagar före midsommar tänker jag slänga i ett par skivor citron för lite friskare smak. Skål!

Inte någon syrenfantast? Prova något av mina andra snapsrecept:

Eukalyptussnaps
Flädersnaps
Rabarber/kardemummasnaps
Mynta/lavendelsnaps

Inga Kommentarer
kryddad snaps: eukalyptus

kryddad snaps: eukalyptus

Hej på er! Om ni har hängt med här ett tag så vet ni att jag brukar krydda egen snaps till både kräftskivor och midsommaraftnar, och julen är inget undantag. Jag brukar alltid prova nya smakkombinationer och de flesta har blivit bra – förutom den jag gjorde till årets julknytisbord förra veckan. Så därför blir det inget nytt recept på julsnaps – men istället bjuder jag på en favorit från förra året: eukalyptussnaps!

OBS! OBS! det är inte själva växten jag har kryddat snapsen med (då jag googlade fram att den kan vara giftig) utan jag har använt mig av läkerol med eukalyptussmak.

Du behöver:

– 10 st halstabletter med smak av eukalyptus
– 4 dl okryddat brännvin

Så här gör du:

Lägg tabletterna i ca 4 dl brännvin. Jag lät min snaps stå i 4 dagar innan julbordet, men eftersom tabletterna löstes upp fort skulle jag säga att det räcker med att snapsen står ett dygn. En snabbkryddning alltså!

2 Kommentarer
tips inför kräftskivan

tips inför kräftskivan

Kräftskivetider hörni! Är ni taggade? Vi ska inte bjuda in till skiva i år, men är däremot bortbjudna till nästa helg. Ska bli så kul! Anyway, om ni ska ha kräftis hemma tänkte jag nu bjuda på lite tips inför den stora dagen. Fortsätt scrolla!

– Krondill och tygservetter (köp på loppis eller gör egna av loppisfyndat tyg!) är fint att dekorera dukningen med.

– Snapsvisor höjer stämningen vare sig en dricker snaps eller inte! Här har jag gjort ett häfte med en egen kräftklo-illustration.

– De traditionella kräftlyktorna ger en mysig stämning och ramar in bordet fint. Spara och använd samma år efter år, så sparar vi miljön en onödig engångsprodukt.

– Ställ besticken i krukor på borden, för en mer rustik känsla.

– Gör egna dekorationer till bordet. Jag vek pappersdiamanten efter denna beskrivning (OBS! tålamodsprövande).

– Krydda egen snaps (någon förvånad över det tipset?? hehe) MEN det är ju så roligt, blir fint på bordet och är en bra gå-bort-present om man är bjuden på skiva. Till dessa har jag använt ”Brännvin special”, och kryddat med citron & dill i den ena, samt rosmarin & lingon i den andra. Passar fint till kräftor!

Inga Kommentarer