tips

fototips – ta fina höstbilder med ”megapanorama”

fototips – ta fina höstbilder med ”megapanorama”

Tema ”foto” till ära tänkte jag passa på att dela med mig av ett fototips jag är förtjust i, speciellt när det gäller höstbilder och en vill få med mycket i samma bild men inte har vidvinkelobjektiv – megapanorama! Bilden ovan är inte bara en, utan hela 8 bilder, sammansatta i Photoshop.

Detta tips funkar med vilket objektiv du än har. Även mobilbilder funkar! Fota ditt motiv enligt principen ovan. Börja i vänster hörn, ta bild, vrid kameran något åt höger och låt det överlappa lite, ta bild, och så vidare tills du har 8 bilder.

Öppna alla bilder i Photoshop och gå till File –> Automate –> Photomerge.  Välj ”automate” i layoutrutan och klicka på ”add open files”. Då ska alla dina bilder till panoramat dyka upp i listan. Tryck sedan ”ok” och luta dig tillbaka och se hur programmet lägger ihop bilderna. Det kan ta några minuter, så ha tålamod! När programmet jobbat klart kommer du inte att ha en fyrkantig bild, så du behöver beskära den och eventuellt gå över bilden med clone stampen. HÄR har ni en videotutorial också!2 Kommentarer
Loppis Högaskog

Loppis Högaskog

Jag har redan hunnit med många olika loppisar under semestern. Loppisar i bygdegårdar, gamla stall och lador. Många med vackra omgivningar och fint utplacerade fynd. Men först när jag hittade till loppis Högaskog i Stora Höga åkte systemkameran fram eftersom det var för fint för att inte dokumentera.

Loppisen är inkvarterad i en gammal stuga jämte boningshuset och rummen är inredda som om någon faktiskt bodde där: glas, porslin och prydnadskuddar i finrummet, köksattiraljer och hemgjord rabarbersaft i köket, lektyr och leksaker i de små intilliggande rummen.  Lite som att besöka en bygdegård, fast om du hittar något fint kan du köpa med det hem.

Många ideér fick jag med mig också. För hur fint att måla insidan av vitrinskåpet i blått?

Och när man tror att man har tittat klart på alla fina ting inser man att det också går att dra ut lådor och öppna skåp för att där hitta ännu fler fina saker att titta igenom.

De här snidade ljusstakarna mot den råa timmerväggen åker rakt in i min inspirationsmapp!

Detsamma gäller hyllan på väggen i grovhallen där sockerskålar och tekannor står: en gammal byrålåda som fått byta miljö. Älskar verkligen detta återanvändningstänk, en så stark kontrast till köp-och-släng kulturen. Ska rädda varenda trasig byrå jag hittar från och med nu! Haha. Ägarna berättade också att de från början startade loppisen eftersom det var så mycket saker kvar i husen efter tidigare ägare som de inte bara ville slänga. Tänk om alla kunde tänka lite mer så!

Är ni i krokarna är adressen till loppisen Högaskog 102, Stora Höga. De finns också på instagram: @Loppishogaskog. Verkligen värt ett besök!

2 Kommentarer
tips till en bättre CV-bild

tips till en bättre CV-bild

En bra CV-bild kan se ut på många olika sätt. För att inte gå in allt för mycket på (tråkiga) fotoregler, tänker jag skriva utifrån egna erfarenheter. Något jag tycker är genomgående för proffsiga CV-bilder är framförallt bildkvalitén. Det kommer vi inte ifrån. Bilden ska ha bra skärpa, men också vara genomtänkt.

Min kompis Fabio har precis flyttat tillbaka till Sverige efter flera år i Oslo. Han har fått nytt jobb här, och hörde av sig och bad mig fota några bilder till hans Linkedin. Och voila, en ide till ett blogginlägg föddes.

Antingen kan man hålla det traditionellt. Ett porträtt rakt upp och ner. Men jag har fotograferat Fabio framför en stor glasfasad som gör att bilden känns mer levande än om han stått emot en vit vägg. Jag har fotat med kort skärpedjup, vilket gör att han framträder mot bakgrunden. Fabio har också tänkt igenom sitt klädval så att det speglar hans yrkesroll.

Vill man inte ha det traditionella med fokus på ansikte mot blurrad bakgrund, tycker jag att man kan utgå ifrån vad man gör eller vad man jobbar med, och låta det utgöra en del av bilden. Är du konstnär, ta en bild på dig bland penslar och stativ. Här är det inte heller viktigt att du prompt ska ha ögonkontakt med kameran – att du exempelvis koncentrerat sitter och målar tycker jag fungerar minst lika bra. Ett superbra exempel på detta är Fredrikas bilder som hon tog till en skolansökan.

Min personliga bild jag har här på bloggen (som David fotat!) är en blandning av dessa två metoder – jag har tagit med en del av inredningen hemma, vilket blir personligare och talar för mina intressen. Samtidigt kollar jag in i kameran som på ett ”klassiskt” porträtt.

Som ett sista tips tänkte jag också påminna om vinklar; porträtt rakt framifrån kan lätt kännas lite stela. Prova att vrida överkroppen/ena axeln mot kameran, vrid huvudet och prova olika vinklar. Om du liksom jag inte är ett posingproffs, fota då många bilder och ändra dina vinklar lite efter varje bild. Pröva dig fram! Det tog liksom mig och David två fototillfällen och totalt drygt 150 bilder innan jag tyckte det blev tillräckligt bra.

Och nu till 10 000 kronors frågan: Kan ni gissa vad Fabio jobbar med? 😉

3 Kommentarer