vegetariskt

Recept: röda linsbiffar

Recept: röda linsbiffar

Detta med vardagsmat – inte alltid så kul, eller? Hos mig går inspirationen upp och ner, men när man springer på ett enkelt och snabbt recept blir det ju mycket roligare! Jag hittad ett recept på röda linsbiffar här, modifierade det något, och det har nu blivit en riktig favorit. Just biffar brukar jag dra mig för att göra pga. tar lång tid, men dessa behöver du inte ens kleta med för att forma biffarna, du bara klickar smeten i pannan. Biffarna går utmärkt att frysa in = passar bra i matlådan!

Du behöver:
(till 10 biffar)

2,5 dl torkade röda linser
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
1 dl ströbröd
1 buljongtärning
frysta/färska örter
tabasco
salt, cayennepeppar och muskot

Gör så här:

Koka linserna i 5-10 minuter i ca 8 dl saltat vatten. Riv morot, lök och vitlök i en bunke och bland ihop med ägg, ströbröd, smulad buljongtärning, frysta eller färska örter (jag använde fryst gräslök), tabasco och kryddor. Häll av vattnet och blanda i de kokta linserna. Låt eventuellt smeten svälla något.

Klicka smeten i en het panna med smör/olja. Rör inte biffarna, utan låt dom ligga på samma ställe i pannan så att de får ordentlig stekyta. Vänd, och upprepa proceduren. Servera med valfritt tillbehör (tex klyftpotatis) dijondressing (blanda 2 dl crème fraiche med två teskedar dijonsenap och lite honung), och, om en känner sig ambitiös, nån grönsak. Supergott!

1 Kommentar
Recept: vegetarisk halloumipytt

Recept: vegetarisk halloumipytt

Är ni tillbaka i vardagen ännu? Jag har kommit in i rutinerna hyfsat igen efter sommaren, och har därmed också börjat tänka matlådor… Och så hittade jag detta recept! Perfekt för matlådan. Det tar lite tid att skära alla ingredienser, men passa på att göra en stor sats så har du matlådor för några dagar framåt. Receptet är härifrån, med några mindre ändringar.

Du behöver:

– 50 g rumsvarmt smör
– 35 g frysta örter (jag valde gräslök)
– Ett litet blomkålshuvud (ca 500 g)
– Champinjoner
– Ca 1 kg potatis
– 3 morötter
– färsk persilja
– Olivolja, salt och peppar

Senapssås:

– 2 dl crème fraiche
– 1 rågad msk dijonsenap
– 2 tsk honung
– Salt och svartpeppar

marinerade blomkålsbuketter:

– Blomkål
– Olivolja
– Vitvinsvinäger
– Chiliflakes
– 1 vitlöksklyfta

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225°C. Skär potatis, morötter och champinjoner i mindre bitar. Dela blomkålen i mindre buketter. Lägg undan några buketter till att marinera. Lägg potatis, morötter, champinjoner och blomkål på en plåt och ringla över olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Sätt in i varm ugn i ca 20 min, tills de fått fin färg.

Medan plåten är i ugnen, lägg de blomkålsbuketter du lagt åt sidan i marinaden med olivolja, vinäger, chiliflakes och en pressad vitlöksklyfta. Blanda sedan smör och örter. Klicka örtsmöret över grönsakerna på plåten när den stått inne i 20 minuter, och låt vara i ugnen ca 5 minuter till. Blanda ingredienserna till senapssåsen. Stek halloumi i skivor i stekpanna, och skär sedan i tärningar. Ta ut plåten, strössla över halloumi och klipp färsk persilja över alltihop. Servera med senapssås och marinerade blomkålsbuketter!

Tre andra (vegetariska) recept som lämpar sig i matlådan:

Linsgryta
Paj med fetaost och tomater
Paj med sparris och bladspenat

Inga Kommentarer
recept – vegetarisk linsgryta

recept – vegetarisk linsgryta

Hej på er! Efter en ganska lång period med slentrianmässig matlagning och ett och annat misslyckat försök till att prova något nytt fick jag ny energi igår. Och det blev riktigt gott! Därför tänkte jag dela med mig receptet på denna vegetariska linsgryta, perfekt vardagsmat som går snabbt och är lätt. Grundrecept från Siri Barje.

Ca 4 portioner. Du behöver:

– 200 g belugalinser
– 2 gula lökar
– 4 vitlöksklyftor
– 1 st röd chili
– 1 paket (390g) krossade tomater
– 1 grönsaksbuljongtärning
– 33 cl öl (jag använde Norrlands guld 3,5%)
– 1 dl rött vin

Kryddor: Paprikapulver, salt, spiskummin och muskot
Servera med: tacochips, rödkål, avocado, färsk koriander och en klick gräddfil

Gör så här:

Skölj och koka belugalinserna. Hacka under tiden lök, vitlök och chili fint och stek sedan detta tillsammans med buljongtärningen i smör/olja tills de fått fin färg. Krydda med paprikapulver, spiskummin och muskot. Häll sedan på linser, krossade tomater, öl och vin. Smaka av med salt. Låt grytan koka på hög värme ett tag för att reducera ner vätskan, och dra sedan ner värmen och låt den småputtra till önskad konsistens. Servera med färsk koriander, rödkål, avocado, gräddfil och tacochips!

Sugen på fler snabba, vegetariska recept?

Paj med cocktailtomater och fetaost
Halloumiburgare med myntadressing

 

2 Kommentarer