vegetariskt

Recept: vegetarisk halloumipytt

Recept: vegetarisk halloumipytt

Är ni tillbaka i vardagen ännu? Jag har kommit in i rutinerna hyfsat igen efter sommaren, och har därmed också börjat tänka matlådor… Och så hittade jag detta recept! Perfekt för matlådan. Det tar lite tid att skära alla ingredienser, men passa på att göra en stor sats så har du matlådor för några dagar framåt. Receptet är härifrån, med några mindre ändringar.

Du behöver:

– 50 g rumsvarmt smör
– 35 g frysta örter (jag valde gräslök)
– Ett litet blomkålshuvud (ca 500 g)
– Champinjoner
– Ca 1 kg potatis
– 3 morötter
– färsk persilja
– Olivolja, salt och peppar

Senapssås:

– 2 dl crème fraiche
– 1 rågad msk dijonsenap
– 2 tsk honung
– Salt och svartpeppar

marinerade blomkålsbuketter:

– Blomkål
– Olivolja
– Vitvinsvinäger
– Chiliflakes
– 1 vitlöksklyfta

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225°C. Skär potatis, morötter och champinjoner i mindre bitar. Dela blomkålen i mindre buketter. Lägg undan några buketter till att marinera. Lägg potatis, morötter, champinjoner och blomkål på en plåt och ringla över olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Sätt in i varm ugn i ca 20 min, tills de fått fin färg.

Medan plåten är i ugnen, lägg de blomkålsbuketter du lagt åt sidan i marinaden med olivolja, vinäger, chiliflakes och en pressad vitlöksklyfta. Blanda sedan smör och örter. Klicka örtsmöret över grönsakerna på plåten när den stått inne i 20 minuter, och låt vara i ugnen ca 5 minuter till. Blanda ingredienserna till senapssåsen. Stek halloumi i skivor i stekpanna, och skär sedan i tärningar. Ta ut plåten, strössla över halloumi och klipp färsk persilja över alltihop. Servera med senapssås och marinerade blomkålsbuketter!

Tre andra (vegetariska) recept som lämpar sig i matlådan:

Linsgryta
Paj med fetaost och tomater
Paj med sparris och bladspenat

Inga Kommentarer
recept – vegetarisk linsgryta

recept – vegetarisk linsgryta

Hej på er! Efter en ganska lång period med slentrianmässig matlagning och ett och annat misslyckat försök till att prova något nytt fick jag ny energi igår. Och det blev riktigt gott! Därför tänkte jag dela med mig receptet på denna vegetariska linsgryta, perfekt vardagsmat som går snabbt och är lätt. Grundrecept från Siri Barje.

Ca 4 portioner. Du behöver:

– 200 g belugalinser
– 2 gula lökar
– 4 vitlöksklyftor
– 1 st röd chili
– 1 paket (390g) krossade tomater
– 1 grönsaksbuljongtärning
– 33 cl öl (jag använde Norrlands guld 3,5%)
– 1 dl rött vin

Kryddor: Paprikapulver, salt, spiskummin och muskot
Servera med: tacochips, rödkål, avocado, färsk koriander och en klick gräddfil

Gör så här:

Skölj och koka belugalinserna. Hacka under tiden lök, vitlök och chili fint och stek sedan detta tillsammans med buljongtärningen i smör/olja tills de fått fin färg. Krydda med paprikapulver, spiskummin och muskot. Häll sedan på linser, krossade tomater, öl och vin. Smaka av med salt. Låt grytan koka på hög värme ett tag för att reducera ner vätskan, och dra sedan ner värmen och låt den småputtra till önskad konsistens. Servera med färsk koriander, rödkål, avocado, gräddfil och tacochips!

Sugen på fler snabba, vegetariska recept?

Paj med cocktailtomater och fetaost
Halloumiburgare med myntadressing

 

2 Kommentarer
recept: vegetarisk sparrispaj

recept: vegetarisk sparrispaj

Hej på er! Hur mår ni? Just nu är jag inne i en period när det känns som att jag inte hinner någonting, fast att jag får en hel del gjort. Måste nog börja reflektera lite mer kring vad jag faktiskt gör, än över vad jag inte gör. Men i alla fall! Jag tittade tillbaka i arkivet och såg att för nästan exakt ett år sedan var jag inne i en ”matinspirationsperoid”, när jag kunde sitta i timmar och googla recept och ville prova en massa nytt. Alltså lite tvärtemot vad jag känner nu.

Så därför tänkte jag att jag delar ett recept från den perioden – kanske är det inte bara jag som behöver lite inspiration på matfronten. Grundrecept av Siri Barje.

Pajdeg

3 dl mjöl
125 g smör
1 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning

ett knippe grön sparris
70 g bladspenat
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
150 g fetaost
en näve riven parmesan
3 ägg
4 dl mjölk

Sätt ugnen på 220 grader. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt sedan vatten och salt. Knåda ihop till en deg och låt den ligga i kylen medan du förbereder fyllningen. Finhacka lök och vitlök och låt steka tills de blivit mjuka. Ställ åt sidan och hacka sparrisen i slantar. Lämna 7 sparrisar hela till garnering. Blanda sparrisslantar och spenat i den stekta löken.

Tryck/kavla ut degen till pajformen (25 cm i diameter) och nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Äggstanning: vispa ihop ägg och mjölk till en smet, krydda med salt och grönpeppar. Fyll pajskalet med grönsaksblandningen och häll sedan på äggstanningen. Toppa pajen med smulad fetaost (halva paketet), de hela sparriskvistarna och riven parmesan. Grädda i 30 minuter tills pajen fått fin färg.

Servera med grönsallad på vilken resten av fetaosten smulas över.

Om ni har några smashing vegorecept får ni hemskt gärna länka recept!

Inga Kommentarer