DIY: floral press

Du behöver: gängstång (köpte en meter och delade den på fyra) alternativt 4 st längre helgängad bult, 4 st muttrar, 4 st vingmuttrar, 2 st träskivor, kartong, fuktsugande papper (helst läskpapper).

Mät upp och såga till träskivorna (i mitt fall 2 gamla hyllplan) till önskad storlek. min är ca 25×50 cm. gör samma sak med kartongen (skär av hörnen på de fördigskurna kartongbitarna så bulthålen inte täcks över). borra två hål i varje kortsida på träskivorna. sätt i bulten/gängstången med muttern underst som stopp.

börja plocka! jag blandade allt från köpeblommor till ängsblomster, pilblad, klöver, daggkopor osv.
Påbörja första lagret med en bit kartong och efter det papperet. lägg ut blommorna, (tänk på att lägga dom så att blad, kronblad, blommor osv pressas ”snyggt”, dvs så att blomman inte pressas åt ”fel håll” eller att blad ligger vikta)  täck med nytt papper, och börja om på samma sätt med nästa lager.
låt inte blommorna ligga nyplockade förlänge i solen, då kan de bli tråkiga och ”drar ihop sig”

När sista lagret kartong-papper-blommor-papper är på plats så avsluta med en sista bit kartong och sätt på den övre träskivan. dra åt vingmuttrarna ordentligt (inte för mycket dock!). Vill man bevara färgen på blommorna bättre kan man placera ut tidningspapper under första lagret fuktsugande papper i varje lager, och i början byta ut det gamla tidningspapperet mot nytt varje dag. Annars är det bara att vänta, dra åt vingmuttrnarna ett par gånger i veckan, och låta pressen ligga i ca 3 veckors tid. klart!
 
jag tänker använda mina blommor till ett ”långtidsprojekt” och göra något artsy av dom, innehållande, förutom blommorna, bland annat photoshop och akvarell. Annars kan man rama in dom, göra egen flora, bokmärken, använda till scrapbooking, göra egna vykort/födelsedagskort, bordstabletter, osv i all oändlighet.
ENJOY.

4 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *