miljötips – textil

Att kolla secondhand först, innan jag köper något nytt, gäller också textil. Faktiskt är det så att textilavfall, näst efter elektronikavfall, har störst miljöpåverkan vad gäller utsläpp av växthusgaser. Den största påverkan sker vid nytillverkning, så om man kan undvika att köpa nya textilier i så stor utsräckning som möjligt är det väldigt snällt mot miljön. Genom att handla secondhand behöver inte ny textil tillverkas, och vi minskar miljöpåverkan.
Secondhandpriserna är ju också naturligtvis mycket bättre än nypris, och då vår textilkonsumtion ökat med ca 40 % under tio år finns det ett stort utbud och mycket textil i omlopp på andrahandsmarknaden: Jag har hittat stora linnedukar för ca 50 kr styck, vilket är runt en tiondel av vad vad får betala för nyproducerat. Gardiner, tygservetter och kökshanddukar är annat jag tycker är roligt och relativt lätt att hitta secondhand – dessutom tycker jag att äldre kökshanddukar är så fina! Tycker också att det är roligare och blir mer personligt.
Så om du är ute efter ny textil till hemmet: ta en koll på blocket/tradera/din närmaste secondhand, så vågar jag nästan lova att du kommer hitta det du letar efter!
Källor: här (en hemsida min arbetsplats ansvarar för) och här (ett miljöprojekt där jag sitter med i projektgruppen)

29 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *