Koriander – uppdatering

För ungefär en månad sedan planterade jag korianderfröna jag fick av en kollega. Och titta! Nu var det dags att plantera om (antar jag, har googlat koriander men hittar verkligen ingenting om hur man driver upp från frön och planterar om osv). Iallafall, plantorna var väldigt rangliga så det kändes som att det var tid för omplantering. Jag tryckte ner dom i yrkesodlarjord, ungefär ner till det första bladparet så att de (förhoppningsvis) blir stadigare nu när de fortsätter att växa.
 
Är det någon annan som odlar koriander och som har lite tips? Ska plantorna toppas som basilika, eller hanteras på annat sätt? Dela gärna med er, jag har lite ”i have no idea what im doing”-känsla. Men ärsh, man måste ju prova också!

12 Kommentarer

  • Underbar bild! Älska odling 🙂

    När vi odlade koriander för några år sedan körde vi det på friland, direkt ute i köksträdgården. Det växte som bara den. Dock visade det sig att jag tydligen inte klickar med koriander alls. Inget jag funderat på tidigare, men när det växte till sig började jag snart må illa varje gång jag gick förbi. Jag klarade inte doften alls (finns tydligen något genetiskt som gör det så för vissa människor) och vi blev tvungna att dra upp plantorna. :-p Har inget tips på hur de ska skötas i tex kruka eller på balkong dock. Vi lät nog bara våra växa fritt om jag minns rätt. Lycka till 🙂

    • tack snälla! åh, ja men det där har jag hört om. min mamma har väldigt svårt för koriander, medan jag älskar det. vad tråkigt att ni var tvugna att ta bort plantorna! fast man ska ju inte behöva må dåligt av lukten i sitt eget trädgårdsland, haha! jag får låta dom växa på ett tag till då, och hoppas att jag råkar göra rätt 😉 tack och kram!

  • Spännande med korianderodling! Har tyvärr ingen erfarenhet och visdomar av det att dela med mig av! Men jag skulle nog toppa den om du inte hittar någon information, det känns som de flesta kryddväxter mår bra av det, det som händer är att du då manipulerar plantan att tillverka mer sidoskotts-växthormon istället för att växa uppåt då du klipper bort toppen där hormonet för att växa uppåt är samlat!

  • Nej man ska inte toppa dem. Dem är lätta att odla. Man måste så i flera omgångar för att kunna ha färska späda koriander till maten.

  • Låt bara en av plantorna växa sig stor och blomma och skörda fröerna som blir därefter blomningen. Så har du flera fröer till nästa år. Haha ja….koriander är sådan att antingen tycker man om det eller skyr den som pesten. Det tog mig ca 20 år att acceptera kryddan trots att vi äter det varje vecka i vårt hushåll. Den är en krydda som är så vanlig med gräslök i kinesisk mat. Har börjat odla dem på fönsterbrädan men eftersom jag glömde vattna dem och det har varit stark sol får jag fråga morsan om nya fröer. Det är tur att dem är snabbväxande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *