Miljötips – byt till tygkasse

b1
Detta tror jag visserligen att många gör redan, men det är ett så bra och enkelt tips så jag tänker ta upp det ändå. Genom att byta ut engångsplastpåsarna mot en i textil undviker vi 100 plastpåsar per person och år. En plastpåse har dessutom en livstid på endast 20 minuter – det är ganska mycket onödig miljöpåverkan om man tänker på hela processen med utvinning av material, tillverkning, transporter och så vidare, som man lätt kan undvika.

En tygpåse har visserligen också påverkan på miljön, men i och med att den används många gånger blir miljöpåverkan mindre på sikt. Hur stor miljöpåverkan tygkassen har beror på en massa saker, bland annat vilket material den är tillverkad i, om den är nytillverkad, vilken storlek den har och vart tillverkningen skett. Vilken tygkasse som har minst miljöpåverkan är därför svårt att svara på. Men om du köper en tygpåse i återanvänd textil (många secondhandbutiker säljer tygpåsar de sytt av textil de fått in till butiken) eller syr en själv av något du redan har hemma, har du minskat miljöpåverkan rejält!
b2
Hur gör man då för att inte glömma tygpåsen hemma? Lätt hänt, jag vet. Men, jag har helt enkelt alltid min tygpåse i ryggsäcken, och stoppar alltid tillbaka den där när jag packat upp varorna. På så sätt har jag den alltid med mig, och det blir inga ”nödplastpåsar” köpta. Brukar man handla med bil är det ju bara att låta tygpåsen ligga där.

Jag brukar också tacka nej till plastpåse även i andra affärer, där butiksbiträden ofta av ren vana stoppar ner ens vara i en plastpåse utan att fråga. Ofta har man ju redan en väska man kan lägga grejerna i (och tygpåsen såklart ;)), utan en extra plastpåse runtom!

7 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *