Mina bästa tips för att handla kläder secondhand

Vi har säkert alla varit där (jag vet att jag är det då och då iallafall): man står i en secondhandbutik eller på en loppis och blir helt matt av hur mycket kläder det finns att man nästan bara vill ge upp direkt. Då är det bra att vara lite strategisk, och därför har jag sammanställt mina bästa tips för att handla kläder secondhand. Oavsett om ni är erfarna andrahandsshoppare eller bara vill veta hur ni ska börja, hoppas jag att min lista kan fungera som guide. Vi kör!tips-seconhand-klader-2Konstskinnsjacka, 120:- Mölndal secondhand

– Fokusera enbart på kläder på din secondhandrunda: Det krävs (oftast) lite tid och tålamod för att hitta kläder secondhand. Ibland har man turen att springa på fem fina plagg utan minsta ansträngning, men så är det inte alltid. Så, är det kläder du är ute efter – börja där. Sen kan du ju alltid kolla på andra grejer om du känner att du orkar det efter att klädrundan är slut.

– Skriv en lista: Precis som att det är bra att ha listor över prylar man vill kika efter när man går på secondhand, kan man göra detsamma med kläder. Är det ett par jeans du är ute efter, fokusera på jeansavdelningen och gå igenom den först. Det är lättare att hitta ett plagg om du vet vad för plagg du är ute efter från början.

– Se möjligheterna i plagget: En klänning som känns lite kort kan bli en topp, och tvärtom så kan ett plagg som känns för stort funka som längre tunika eller klänning. Ett par jeans kan klippas av till shorts om längden är helt fel. Byxbenen kan rullas upp, eller helt enkelt klippas av i rätt längd för en snygg rå byxkant. Eller så kan man göra ett set av en långklänning  som Sandra har gjort (SÅ bra idé!).
tips-secondhand-klader
mom-jeans, till höger, 60:- Mölndal secondhand

– Gå efter färg: I mitt fall börjar jag vid de svarta kläderna och går sedan till de grå, haha. Många secondhandaffärer är duktiga på att sortera kläderna efter typ av plagg samt färg, vilket underlättar när du ska ut och leta. Genom att hålla dig till en färg i taget och en typ av plagg i taget, blir det inte ett lika överväldigande intryck.

– Håll utkik efter säljare som har din klädstil. Då är det troligare att dem också säljer något som du vill ha. Detta gäller ju främst loppisar, där det är många säljare på samma ställe. Men, jag har såklart också hittat fina plagg även där säljaren inte har min ”stil”. På loppisar kan riktiga kap göras, då plaggen oftast sälj väldigt billigt. Man kan också pruta på ett annat sätt än i en secondhandbutik. Om du köper flera plagg, be om ett paketpris!tips-secondhand-klader-3
Kamelfärgad kappa, 50:-, Emmaus

– prova, prova, prova! Jag kollar i princip aldrig storlek på plaggen, då det variera så mycket. Det är bättre att prova. Vissa grejer jag tror kommer vara alldeles för stora blir snyggt oversized, och en blus som såg tantig ut på galgen blev cool på. Våga prova! Det förlorar du inget på, tvärt om.

Förutom att det är klimatsmart, plånbokssmart och kul att hitta unika plagg genom att handla secondhand, minskar du också kontakten med kemikalierna som finns i nyproducerade kläder. Detta eftersom plaggen blivit tvättade flera gånger tidigare. Win!

Har ni några tips som jag missat, dela gärna med er!

 

6 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *