Bokdagbok I – Ett jävla solsken

När jag fyllde i listan som sammanfattar 2017 blev jag lite irriterad på mig själv när jag kom till frågan ”bästa boken du läst i år”. Detta eftersom jag inte kunde minnas alla böcker jag läste under 2017. Inte hade jag skrivit upp det någonstans heller. Så, i år tänker jag fotografera varje bok jag läser och spara i en egen mapp på datorn, för att kunna gå tillbaka och minnas. Dessutom tänkte jag skriva en rad om dom här. Om det blir alla eller ett urval får tiden avgöra…

Första utlästa boken under 2018 blev alltså ”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Brenner, som tilldelades Augustpriset förra året i kategorin årets fackbok. Jag har varit inne i en läsperiod av enbart skönlitteratur, framförallt mycket feelgood. Att bryta av med en fackbok tog alltså emot lite, men det var riktigt givande! För mig är det så lätt att fastna i en specifik genre, så att bli påmind om hur mycket annat det finns behövs då och då.

Att kunna njuta av en bra och spännande bok och samtidigt lära sig något nytt, utan att för den delen känna att man pluggar, är väldigt viktigt för att det för mig ska finnas en glädje i läsningen. Och det var precis vad denna bok gav. Nya kunskaper i historia, livsstil och den feministiska rörelsen under början av 1900-talet varvas med kända personer som Astrid Lindgren, Anders Zorn och Evert Taube. En viljestyrka och ett mod som för mig var svårt att riktigt förstå, speciellt utifrån den tidens förutsättningar och normer. Ett otroligt spännande liv att få ta del av och som lämnade mig väldigt hänförd och imponerad, men med ett bakomliggande mörker som lurar i kulisserna. Läs den!

Betyg: 4/5

 

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *