DIY: lavendelpåse

Gör egna lavendepåsar att lägga i linneskåpet eller hänga upp i sovrummet! Jag och mamma passade på att plocka in lavendel nu i dagarna, och jag blev sugen på att också sy egna lavendelpåsar. Alicia inspirerade (som vanligt) till att också brodera på dem. För att förstå mig på själva stängningen tog jag hjälp av denna video. Nedan har jag gjort en (förhoppningsvis) tydlig beskrivning på hur jag gick tillväga!

Du behöver:

– Symaskin (sy för hand funkar också!)
– Tyg
– Sax
– broderigrejer om du vill brodera på påsen
– Torkad lavendel

Gör så här:

Börja med att klippa ut en rektangel (eller flera, beroende på hur många påsar du vill göra). Mina mått är 20 x 7 cm. Klipp sedan ut tygremsor, ca 2 x 26 cm. Till en påse behöver du två tygremsor som ska bli själva stängningssnörena.
Sicksacka runt rektangeln. Tygremsorna viker du på mitten och sicksackar längs med hela remsan (OBS! på bilderna ovanför och nedanför gjorde jag först en annan typ av remsa, som visade sig vara för opropertionelig till mina påsar).

Sen är det dags att brodera rektanglarna om du vill! Gör detta innan du syr ihop påsen, och tänk på att dels vika och se vart du ska börja ditt broderi, och att lämna utrymme högst upp, där vi sedan skall fålla för att remsorna skall kunna löpa.

När du är färdigbroderad är det dags att sy ihop påsen. Först syr du söm 1. Vik ner ca 2 cm på båda sidor. Gör dock detta utan att först vika ihop påsen. Söm 1 blir allts två sömmar, en för varje fåll.
Vik påsen (med avigsidan ut) och sy sedan söm 2 och söm 3.

Vräng din påse så du får fina sidan utåt och sömmarna på insidan. Dra sedan igenom remsorna så som visas på bilden. Fäst en säkerhetsnål i ena änden på remsan så blir det lättare att dra igenom. Knyt eller sy ihop remsorna på båda sidor.

Fyll sedan på med torkad lavendel och häng upp eller lägg in din fina påse i linneskåpet!

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *