Guide: begagnade presententer

Jag såg att @hållbarasara delat tips på hur det med hybridpresenten blir enklare att ge begagnade gåvor – och jag vill ju inte vara sämre än att dela med mig av mina tips! (och jag vill gärna att ni delar era tips!).  Tillsammans blir vi mer hållbara osv!

Jag ger bort återanvända saker hela tiden: ni har nog sett bebisfiltarna jag sytt av återanvänd textil, tofflor och strumpor jag virkat av secondhandgarn eller förkläden jag sytt av secondhandfyndade linnedukar. Är du en som skapar i olika tekniker är detta mitt första tips. Att skapa med material som är återanvänt syns ju inte ens i den färdiga produkten. Är du inte den som orkar sätta dig och handarbeta (förståerligt) så kommer här mina bästa tips på saker att köpa secondhand och hur du får dom att framstå mindre begagnade:Börja med detta:

  • Syna sakerna noga: här vill vi undvika större repor och tydligt slitage, detaljer som för den icke invigde drar tankarna till ”begagnat”
  • Tänk ”hade inte denna kunnat stå i hyllan på nån fancy inredningsbutik” när du synar sakerna. (detta tips har jag tagit rakt av från @elsabillgren, det är ju svinsmart. Ett grytunderlägg i mässing? ett par ljusstakar i rökigt glas? om jag sätter på en snygg etikett och lägger den i silkespapper? JAPP.
  • Dela upp presenten i en del secondhand, en del nytt: tex en secondhandad kruka eller vas med en krukväxt/snittblomma i eller ännu bättre, en stickling från någon av dina egna växter hemma.

Presentinslagning:
Mycket hänger på förpackningen, am i right? Gäller ju även nyproducerade presenter!

  • Knyt en snygg etikett på föremålet. Jag hade turen att hitta ett gäng snygga secondhand, men vafan, klart man får köpa nya etiketter för att hotta till en secondhandpresent
  • Slå in ömtåliga föremål i skirt silkespapper som får sticka upp sådär snajsigt ur en snygg presentpåse
  • Håll utkik efter snygga papplådor och presentboxar secondhand. Stoppa din secondhandpresent i. Ja, även här får silkespapperet vara med

Jag lovar, ingen kommer ens tänka på att det är begagnat. Och man behöver ju inte säga att det är begagnat heller 😉

Konkreta presenttips

  • Ljusstakar: klassiska i mässing, enkla i glas, stilrena klassiker i silver – det som passar mottagrens stil bäst. Köp till några extra fina stearinljus och lägg med!
  • Köksattiraljer: grytunderlägg, finare små gafflar till småplocket, ostkniv, uppläggningsfat
  • Glasföremål: har du lite koll på klassikerna eller de större glasmästerierna har du en fördel – ingen ogillar väl en designklassiker från Alvar Aalto?
  • Smycken: till mors dag och studenten! tänker tunna silverkedjor med en liten berlock som går bra att matcha med andra smycken? En fotlänk?

5 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *