DIY

återbruksDIY: badkarshylla

återbruksDIY: badkarshylla

Ett återbruksDIY kommer lastat! Denna gång blev det en badkarshylla av återanvänt trä, som först slipats (”distressats”) och sedan betsats för en lite äldre look. Jag köpte mitt virke på Återbruket Alelyckan, två restbitar list med lite trist utseende. de mindre träbitarna köpte jag på Mölndal secondhand, och har tidigare varit till för att motera broderier på.

Det bästa med detta DIY är att du inte behöver ha något specifikt virke eller utseende på virket, det måste ju inte vara två plankor – hittar du en bredare planka så funkar det ju enbart med den. Ett bra DIY för att kunna använda återanvänt material kort och gott! Vill du göra en egen? Fortsätt läsa nedan!

Du behöver:

– Brädor/lister
– En smalare bit list för att sätta ihop brädorna jämsides
– Skruvdragare
– Stålborste och plastborste (som sätts fast på skruvdragare)
– Sandpapper
– Skruv
– Bets


Före och efter slipning

Mät ut längden du vill ha på din hylla, och såga brädorna till rätt mått.

Börja processen med att föråldra, distressa, träet: jag körde först med den grova stålborsten (i träets riktning) och avslutade med den finare plastborsten för att mjuka till borstmärkena. detta gör att träets ådring blir mer framträdande. Sedan rundade jag till alla kanter med vanligt sandpapper.

De mindre listerna mäts och sågas till rätt mått, för att passa på undersidan av brädorna.

Torka av allt slipdamm och betsa både brädorna och de mindre listerna.

Nu är det dags att montera! Mät ut vart dina mindre lister ska sitta. Dessa håller både ihop brädorna och utgör ett stopp, så att brädan inte ska kunna trilla ner i badkaret sidledes. Mina badkarskanter är 8 cm breda, och jag satte de mindre listerna 9 cm in från varje håll. Glöm inte att förborra skruvhålen för att minska risken att träet spricker!

Stylea din nya badkarshylla med din finaste tvål och du är klar!

1 Kommentar
bebistofflor i återanvänt garn

bebistofflor i återanvänt garn

Fler barn i bekantskapskretsen! Då plockar jag fram garn och virknål och slår på denna videotutorial och sätter igång å virkar bebistofflor. Dessa klarar du av att virka utan virkerfarenhet och lite envishet. Jag gör alltid fel någonstans hur noga jag än räknar, men felen verkar upprepa sig på samma ställen på båda tofflorna, och då gör det ju inte så mycket. Jag fick ett så fint garn av min kära kollega Birgitta efter att hon rensat ut sitt stash, så det använde jag denna gång. Perfekt projekt om man inte har så mycket av samma garn, då det inte går åt så mycket. plus lätt att hitta material secondhand!

Här är ett par andra tofflor jag virkat utifrån samma tutorial, men ett par med längre skaft.

Inga Kommentarer
nyttsytt: skjortblus

nyttsytt: skjortblus

Jag bestämde att helgen skulle gå i sömnadens tecken, och det har den minsann gjort! Tyget i bäckebölja är ett secondhandat lakan som jag också tänkt sy kuddfordal av. Men denna skjortblus med knyt fick bli först ut. Jag använde mig av ett mönster jag ritat och använt tidigare (och sytt blandannat detta och detta av) och gjorde inga direkta ändringar, så det blev ett hyffsat snabbt sömnadsprojekt. Inte mig emot!

Däremot valde jag att inte ha några knappar utan sydde helt sonika ihop båda framdelarna eftersom plagget ändå går att trä över huvudet. Hittade inga knappar i min samling jag tyckte passade, och så tycker jag att det är så nervigt att sy knapphål så det gjorde ju absolut ingenting (:

Min första tanke när jag påbörjade sömnaden av denna skjortblus var att jag skulle kunna ha den under en stickad väst, med skjortflärparna framstickande så där preppy, men det visade sig att jag gjorde den delen för vid så det blev inget snyggt. Så detta får helt enkelt bli ett solo-plagg!

Inga Kommentarer