klarbär

Recept: klarbärsmarmelad

Recept: klarbärsmarmelad

Jag och mamma gjorde saft på klarbär häromdagen, och så blev jag sugen på att se hur bären skulle funka som marmelad. Vi äter mycket småplock nu under semester, och till osten går det ju en del marmelad… Sagt och gjort! Jag kokade en liten sats och blev himla nöjd!

Klarbärsmarmelad 

– 5 dl urkärnade klarbär
– 2,5 dl socker
– ½ dl vatten

Gör så här:

Dela eventuellt klarbären på hälften (om du inte vill ha så stora bitar i marmeladen). Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt marmeladen småputtra tills den mesta av vätskan kokat bort och marmeladen börjar bli lite fastare i konsistensen. Jag kokade min i ca 25 minuter. Vill du testa konsistensen kan du klicka upp lite marmelad på en tallrik som får svalna. Efter ett tag i kylskåpet stelnar marmeladen dock ytterligare.

Häll upp marmeladen i en ren och torr tätslutande burk. För att undvika att glasburken spricker kan du skölja utsidan av den i varmt vatten innan du slår i marmeladen. Låt sedan marmeladen svalna i burken och förvara sedan i kylen. Detta recept ger ca 2 dl färdig marmelad.
Inga Kommentarer
klarbärsblom

klarbärsblom

Så här fint blommar det i vårat vardagsrum just nu! Klarbärskvistarna jag tog med från Tjörn sist jag var på ön har nu slagit ut i all sin prakt, och synen gör en riktigt glad – hoppas att dom håller sig fina ett bra tag till!

3 Kommentarer
Recept: klarbärssaft

Recept: klarbärssaft

Vi har nog aldrig haft så mycket klarbär som vi har i år. Tidigare har vi aldrig gjort någonting med dom, men i år ville vi ta hand om en del av dom! Mamma har plockat flera liter som ligger i frysen i väntan på att bli sylt, och här om kvällen plockade vi ännu mer som vi kokade saft på. Fortsätt scrolla för recept! Verkligen snabbt och enkelt. Vi inspirerades av två recept som vi följde lite som det passade oss; detta och detta.

Du behöver:

– 1 kg färska klarbär (behöver ej kärnas ur)
– 500 g strösocker
– 5 dl vatten

Gör så här:

Skölj av bären och blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp, och låt sjuda i ca 10 minuter. Ta eventuellt bort skummet med en sked. Dra av kastrullen från plattan och låt saften svalna något under lock. Sila bort bären (vi använde bara ett durkslag, men vill man inte ha något fruktkött kan man använda en finare sil) och tryck ut vätskan ur bären genom silen. Häll upp på rena, varma flaskor och låt svalna i rumstemperatur. Förvara i kylen och servera med mycket is!

Inga klarbär, men vinbär hemma? Här finns ett recept på röda vinbärssaft!

4 Kommentarer