kryddad snaps

Krydda snaps

Krydda snaps

Dags att krydda snaps, om en vill ha det på julbordet! Ikväll ska vi iväg på traditionsenligt knytisjulbord, och jag har fixat två kryddade snapsar. En med smak av enbär och med med apelsin och kryddnejlika.

Jag köpte 2 flaskor brännvin special (700 ml), som har en något lägre alhokolhalt än de flesta andra okryddade brännivn, vilket jag tycker tar bort den allra starkaste udden på snapsen, och smakar lite trevligare. I den ena flaskan stoppade jag ner en näve krossade enbär, och i den andra fick en knapp matsked kryddnejlikor samt det yttersta skalet på en apelsin åka ner. Vissa väljer att krydda en del av brännvinet, för att få fram en essens att spä ut med rent brännvin. Jag tycker det är smidigast att köra kryddningen i allt, men då måste man smaka av ibland så att det inte tar för mycket smak. Snapsen med kryddnejlika och apelsin fick bara dra över natten, medans enbären fortfarande ligger kvar i den andra. Så det beror på vad du kryddar med!

Sugen på någon annan kryddning?

Eukalyptussnaps
Lingon och rosmarinsnaps
Snaps med kanel och pomerans

Inga Kommentarer
kryddad snaps: eukalyptus

kryddad snaps: eukalyptus

Hej på er! Om ni har hängt med här ett tag så vet ni att jag brukar krydda egen snaps till både kräftskivor och midsommaraftnar, och julen är inget undantag. Jag brukar alltid prova nya smakkombinationer och de flesta har blivit bra – förutom den jag gjorde till årets julknytisbord förra veckan. Så därför blir det inget nytt recept på julsnaps – men istället bjuder jag på en favorit från förra året: eukalyptussnaps!

OBS! OBS! det är inte själva växten jag har kryddat snapsen med (då jag googlade fram att den kan vara giftig) utan jag har använt mig av läkerol med eukalyptussmak.

Du behöver:

– 10 st halstabletter med smak av eukalyptus
– 4 dl okryddat brännvin

Så här gör du:

Lägg tabletterna i ca 4 dl brännvin. Jag lät min snaps stå i 4 dagar innan julbordet, men eftersom tabletterna löstes upp fort skulle jag säga att det räcker med att snapsen står ett dygn. En snabbkryddning alltså!

4 Kommentarer
Kryddad snaps: kanel och pomerans

Kryddad snaps: kanel och pomerans

snaps-pomerans-kanel
Hög tid att krydda brännvin om ni vill ha egengjord snaps till julafton! Här är den andra snapsen jag gjorde till knytisjulbordet vi var på i början av december: kanel och pomeranssnaps.

Du behöver:

– 4 dl okryddat brännvin
– två kanelstänger
– torkat pomeransskal (finns i kryddhyllan)

Gör så här:

Lägg ner kanelstängerna tillsammans med ett par bitar pomeransskal i brännvinet. Låt stå i rumstemperatur och smaka av efter 24 timmar. Pomeransskalet ger en stark beska om det får ligga för länge, så plocka bort skalet när ni fått bra smak från det. Kanelstängerna kan ligga kvar som fin garnityr i flaskan.
kryddad-snaps-kanel-pomerans
Ytterligare ett snapsrecept (som går väldigt fort!) hittar ni här: eukalyptuskryddad snaps.

1 Kommentar