paj

recept: vegetarisk sparrispaj

recept: vegetarisk sparrispaj

Hej på er! Hur mår ni? Just nu är jag inne i en period när det känns som att jag inte hinner någonting, fast att jag får en hel del gjort. Måste nog börja reflektera lite mer kring vad jag faktiskt gör, än över vad jag inte gör. Men i alla fall! Jag tittade tillbaka i arkivet och såg att för nästan exakt ett år sedan var jag inne i en ”matinspirationsperoid”, när jag kunde sitta i timmar och googla recept och ville prova en massa nytt. Alltså lite tvärtemot vad jag känner nu.

Så därför tänkte jag att jag delar ett recept från den perioden – kanske är det inte bara jag som behöver lite inspiration på matfronten. Grundrecept av Siri Barje.

Pajdeg

3 dl mjöl
125 g smör
1 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning

ett knippe grön sparris
70 g bladspenat
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
150 g fetaost
en näve riven parmesan
3 ägg
4 dl mjölk

Sätt ugnen på 220 grader. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt sedan vatten och salt. Knåda ihop till en deg och låt den ligga i kylen medan du förbereder fyllningen. Finhacka lök och vitlök och låt steka tills de blivit mjuka. Ställ åt sidan och hacka sparrisen i slantar. Lämna 7 sparrisar hela till garnering. Blanda sparrisslantar och spenat i den stekta löken.

Tryck/kavla ut degen till pajformen (25 cm i diameter) och nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Äggstanning: vispa ihop ägg och mjölk till en smet, krydda med salt och grönpeppar. Fyll pajskalet med grönsaksblandningen och häll sedan på äggstanningen. Toppa pajen med smulad fetaost (halva paketet), de hela sparriskvistarna och riven parmesan. Grädda i 30 minuter tills pajen fått fin färg.

Servera med grönsallad på vilken resten av fetaosten smulas över.

Om ni har några smashing vegorecept får ni hemskt gärna länka recept!

Inga Kommentarer
Recept: vegetarisk paj med fetaost och tomater

Recept: vegetarisk paj med fetaost och tomater


Nytt recept på vegetarisk paj! Perfekt att ha i matlådan. Jag kan lätt tröttna lite på vanlig äggstanning, så jag gjorde denna med cremé fraiche, vilket blev väldigt fräscht (hehe). Jag utgick ifrån detta receptet, men modifierade en del. Resultatet blev supergott!

Du behöver:

150 g fetaost
50 g bladspenat
2 ägg
1 ask körsbärstomater
2 dl riven prästost
2 dl cremé fraiche
1 stor vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 mozzarella
färst basilika
salt och peppar

Pajskal:

3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 dl olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till pajskalet i en bunke och ställ in i kylen. Smula fetaost, strimla bladspenat, pressa vitlök och klyfta 1/3 av körsbärstomaterna. Blanda ihop allt tillsammans med äggen och den rivna osten. Blanda cremé fraiche och vatten i en annan bunke, krydda med salt och peppar. Ta ut degen ur kylen och tryck/kavla ut den i en form (25 cm i diameter). Nagga med en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter.

Ta ut pajskalet och fyll med fetaostblandningen. Häll över cremé fraiche-mixen. Grädda i ugnen 30-35 minuter. Under tiden som pajen står i ugnen, klyfta resten av körsbärstomaterna, dra isär mozzarellan till munsbitar och strimla basilikablad. Blanda ihop allt med en skvätt olivolja och servera tomatsalladen till pajen. Enjoy!


Sugen på fler vegetariska recept?

Kolla in denna Sparrispaj eller varför inte halloumiburgare med myntadressing!

3 Kommentarer
recept: vegetarisk sparrispaj

recept: vegetarisk sparrispaj

vegetarisk-sparris-paj
Är inne i en riktig ”matinspirationsperoid”, när jag kan sitta i timmar och googla recept och vill prova en massa nytt. Just nu är jag främst inne på vegetariska rätter, något jag tycker är lite svårt att laga själv. Och den här vegetariska pajen med feta, sparris och spenat var ju en riktig hit, så den tänkte jag dela med mig av! Grundrecept av Siri Barje.

Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
1 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning
ett knippe grön sparris
70 g bladspenat
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
150 g fetaost
en näve riven parmesan
3 ägg
4 dl mjölk

Sätt ugnen på 220 grader. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt sedan vatten och salt. Knåda ihop till en deg och låt den ligga i kylen medan du förbereder fyllningen. Finhacka lök och vitlök och låt steka tills de blivit mjuka. Ställ åt sidan och hacka sparrisen i slantar. Lämna 7 sparrisar hela till garnering. Blanda sparrisslantar och spenat i den stekta löken.

Tryck/kavla ut degen till pajformen (25 cm i diameter) och nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Äggstanning: vispa ihop ägg och mjölk till en smet, krydda med salt och grönpeppar. Fyll pajskalet med grönsaksblandningen och häll sedan på äggstanningen. Toppa pajen med smulad fetaost (halva paketet), de hela sparriskvistarna och riven parmesan. Grädda i 30 minuter tills pajen fått fin färg.

Servera med grönsallad på vilken resten av fetaosten smulas över.
vegetarisk-paj-sparrisHar ni några vegorecept att tipsa mig om? Länka gärna!!

4 Kommentarer