pedestal

DIY: pedestal i trä

DIY: pedestal i trä

Jaha! Ett nytt DIY! En pedestal i trä av resmaterial blev det denna gång. Jag vet inte riktigt vad det är för träslag jag använt eftersom jag hittade det i mammas vedhög, hehe. Men tänker att de flesta träslag passar sig för detta! Se vad som finns hemma eller om ditt byggvaruhus har några spillbitar.

Du behöver:

– Trämaterial (mitt är 2×1 cm)
– Såg (och gärna en såg/geringslåda för raka snitt)
– Skruvdragare och hammare
– stämjärn eller platt skruvmejsel (spårskruvmejsel)
– Spik/skruv
– Sandpapper och rasp/fil

Gör så här:

Såga upp ditt trä i fem bitar. Fyra delar till ben, och en bit till själva krysset att ställa krukan på. Jag gjorde det enkelt för mig och lät alla delar vara lika långa. Varje del mäter ca 30 cm.

Dela biten till krysset på mitten enligt 1. på bilden ovan. För att få till låsningen i krysset skall sedan två bitar ur vardera del tas bort. Mät ut mitten på de båda bitarna. Det raka strecket enligt 2. skall gå halvvägs ner på träet. Markera sedan gluggens längd. Gluggen skall vara i samma storlek som träets minsta mått (i mitt fall 1 cm). Såga sedan jack enligt de streckade linjerna enligt 2. Jacken skall bara gå ner till den heldragna linjen. När du sågat jacken, använd en platt skruvmejsel eller ett stämjärn, placera detta längst ner vid dina sågade jack (vid den heldragna linjen) och knacka försiktigt bort träbitarna genom att slå försiktigt på stämjärnet/skruvmejseln med en hammare.

Slipa till ojämna kanter i gluggen, dubbelkolla så att gluggarna passar ihop med varandra (det skall dock vara lite motstånd) samt slipa alla delar till pedestalen.

Nu skall kryssdelarna fästas vid benen enligt bilden. Jag rekommenderar att förborra alla fyra spik/skruvhål för att minska risken att träet spricker. Använd ett borr med en något mindre dimension än vad dina spik/skruv är i. När du borrat/spikat färdigt är det bara att sätta delarna omlott och eventuellt slå försiktigt med en hammare där gluggarna möts för att bitarna skall låsa i varandra ordentligt.

Träarbeten kräver ofta en väldig precision i mått, skruvhål, raka linjer osv. Därför är det inte omöjigt att du behöver slipa lite till på underdelen av benen för att få pedestalen att stå stadigt på plan yta. Jag fick slipa till två av benen för att den inte skulle vicka på plant underlag. Men sen är en ju inget proffs heller håhåå. När du är klar med detta moment får du våndas lite över alla beslut med måla/betsa/lämna trären/måla i olika färger osv och göra exakt vad du känner för. Denna kommer jag dock lämna trären (åtminstone för nu :))

1 Kommentar