rabarber

Recept: Rabarbermarmelad

Recept: Rabarbermarmelad

Rabarb måste räknas in som min favoritgrönsak (jag erkänner: här var jag tvungen att googla. Visste alltså inte att rabarb var en grönsak. Ett bättre uttryck är väl att det är en favorit av grejer man kan skörda i trädgårdslandet). Iallafall. Rabarber är en favorit, och nu har jag grävt i arkivet och vill dela med mig av receptet här igen, för det blev så himla gott!

Rabarbermarmelad med mynta och citron

250g (ca 5 dl) rabarber
250g (ca 2,5 dl) syltsocker
1/2 dl vatten
1 citron (cest + saft)
5 myntablad (eller efter smak!)
Mortla myntabladen tillsammans med 1/2 dl socker tills myntan är fördelad i sockret. Ställ åt sidan och skiva rabarberstjälkarna i ungefär lika stora bitar. (Jag lät skalet sitta kvar då jag fick tag på ganska späda stjälkar. Skalet ger fin färg till marmeladen, men upptäcker man att det blir allt för trådigt kan man skala av det grövsta).

Lägg skivad rabarb, myntasocker + resten av sockret tillsammans med vatten, citroncest och citronsaft i en kastrull och koka upp långsamt. Låt allt småputtra tills vätskan försvunnit och marmeladen börjar få rätt konsistens. Detta kan du prova genom att ta en liten klick på en tallrik som får svalna. Jag kokade min marmelad i ca 15 min.
Häll upp marmeladen i en ren och torr tätslutande burk. Låt sedan marmeladen svalna i burken (gärna upp och ner på) och förvara sedan kallt och mörkt.
Detta recept blir ca 2 dl färdig marmelad, och är alltså en ganska liten sats, men det är ju bara att öka måtten om man vill göra storkok. Är riktigt nöjd med min första marmelad (som jag avnjöt på varma scones)!

Sugen på fler recept med rabarber? Kolla in receptet på rabarberkräm eller mitt recept på rabarberbellini!
Inga Kommentarer
Drinkrecept: Rabarberbellini

Drinkrecept: Rabarberbellini

Mitt instagramflöde är helt fyllt av rababerrecept. Eftersom rabarber är en stor favorit hos mig, tänkte jag dela detta recept igen nu i rabarbertider: Rabarberbellini!

4 glas

Rabarberpuré
150 g (eller ca 3 dl) hackad rabarber
½ dl socker
1 dl vatten

Till servering
Mousserande vin

Så här gör du:
Hacka upp rabarbern och lägg i en kastrull med socker och vatten. Koka upp på svag värme och låt puttra tills rabarbern delar sig helt och blir till en massa. Mixa med stavmixer och blanda eventuellt ut purén med en skvätt vatten – den ska inte vara för tjock. Fördela purén i 4 glas och fyll på med kallt mousserande vin (1/3 puré och 2/3 mousserande), rör om snabbt och servera direkt.

Rabarberpurén kan med fördel göras kvällen innan, så slipper en joxa med det under själva kalaset. Kolla bara så att den inte tjocknat till under natten – blanda i så fall ut den med ytterligare lite vatten eller sockerlag.

Inga Kommentarer
Drinkrecept: Rabarberbellini

Drinkrecept: Rabarberbellini


Idag har jag, förutom att ha hängt på balkongen med en bok och dammsugit lägenheten, svängt ihop denna rabarberbellini. Vi tog den som fördrink innan grillningen nu ikväll och den fick helt klart väl godkänt! Ett tips inför midsommar kanske?

4 glas

Rabarberpuré
150 g (eller ca 3 dl) hackad rabarber
½ dl socker
1 dl vatten

Till servering
Mousserande vin

Så här gör du:
Hacka upp rabarbern och lägg i en kastrull med socker och vatten. Koka upp på svag värme och låt puttra tills rabarbern delar sig helt och blir till en massa. Mixa med stavmixer och blanda eventuellt ut purén med en skvätt vatten – den ska inte vara för tjock. Fördela purén i 4 glas och fyll på med kallt mousserande vin (1/3 puré och 2/3 mousserande), rör om snabbt och servera direkt.

Rabarberpurén kan med fördel göras kvällen innan, så slipper en joxa med det under själva kalaset. Kolla bara så att den inte tjocknat till under natten – blanda i så fall ut den med ytterligare lite vatten eller sockerlag.

1 Kommentar