recept

morotssoppa

morotssoppa

Jag har ju både min egna lilla receptsamling här + gillar att tipsa när jag hittar något bra recept, så här kommer dagens: morotssoppa med ingefära! Originalreceptet kommer härifrån, jag har använt andra mått och bytt ut lite grejer. Enkel att göra vegansk, byt bara ut steksmör mot olja!

Morotssoppa med ingefära
4 portioner

Du behöver

– 6 st medelstora morötter
– 1 st gul lök
– 2 vitlöksklyftor
– 1 msk färsk ingefära
– 150 ml kokosmjölk

Valfri topping och tillbehör; tex pumpakärnor, solrosfrön, linfrön, koriander, basilika, knäckemacka, fralla osv.

Gör så här:

Hacka lök och vitlök och stek i kastrull tillsammans med en buljongtärning tills det blir mjukt. Finhacka ingefäran och släng ner i pannan, låt fräsa med en stund. Skala och skiva upp morötterna och lägg i katrullen. Fyll på med vatten så att det täcker morötterna + lite till. Låt koka tills morötterna är mjuka och mixa alltihop så att det blir en slät soppa. Ha eventuellt i lite mer vatten om soppan är för tjock. Häll i kokosmjölken och blanda, smaka eventuellt av med lite salt. Häll upp i tallrikar och toppa med valfri topping och servera nån go knäckemacka eller fralla till. Klart!

1 Kommentar
Citronpaj

Citronpaj

I helgen var jag på Tjörn, för att fira pappa i efterskott. Jag hade letat upp ett recept på citronpaj som jag ville prova, så jag och mamma satte igång att baka: och denna kommer jag göra igen! Receptet är från Lindas bakskola. Förutom födelsedagsfirande hann vi också med sälskapsspel, äggryta och såklart secondhandbesök. Gjorde några fina fynd, som ni ska få se inom kort!

1 Kommentar
grönkålssoppa på rester

grönkålssoppa på rester

Jag hade lite grönkål kvar i kylen som behvöde tas om hand, och eftersom jag är inne i en sopp-period nu tänkte jag att jag kunde prova en grönkålssoppa. Och samtidigt rensa kylen lite!

till 2 portioner behöver du:

– 200 g grönkål
– 2 st stora potatisar
– 3 st charlottenlökar
– 1 st stor vitlöksklyfta
– 1 st grönsaksbuljongtärning
–  1 dl grädde
salt och grönpeppar efter tycke

Gör så här:

Hacka lök och vitlök och stek i smör i en kastrull med buljongtärningen.  Ansa grönkålen (jag tar bort de grövsta stjälkarna) och dela i mindre bitar. Lägg i kålen med löken och låt steka lite. Dela potatisen i små bitar och släng i detta också. Salta. Fyll på med vatten så att det precis täcker, och låt småkoka tills potatisen är mjuk. Mixa slätt med mixer och ha sedan i grädden. smaka av med salt och grönpeppar. Servera med det du har hemma; ägghalvor, solros- eller pumpakärnor, eller som jag: med getost och hackade valnötter! En knäckemacka på sidan är också att rekommendera (:

1 Kommentar