snaps

Krydda snaps

Krydda snaps

Dags att krydda snaps, om en vill ha det på julbordet! Ikväll ska vi iväg på traditionsenligt knytisjulbord, och jag har fixat två kryddade snapsar. En med smak av enbär och med med apelsin och kryddnejlika.

Jag köpte 2 flaskor brännvin special (700 ml), som har en något lägre alhokolhalt än de flesta andra okryddade brännivn, vilket jag tycker tar bort den allra starkaste udden på snapsen, och smakar lite trevligare. I den ena flaskan stoppade jag ner en näve krossade enbär, och i den andra fick en knapp matsked kryddnejlikor samt det yttersta skalet på en apelsin åka ner. Vissa väljer att krydda en del av brännvinet, för att få fram en essens att spä ut med rent brännvin. Jag tycker det är smidigast att köra kryddningen i allt, men då måste man smaka av ibland så att det inte tar för mycket smak. Snapsen med kryddnejlika och apelsin fick bara dra över natten, medans enbären fortfarande ligger kvar i den andra. Så det beror på vad du kryddar med!

Sugen på någon annan kryddning?

Eukalyptussnaps
Lingon och rosmarinsnaps
Snaps med kanel och pomerans

Inga Kommentarer
Recept: Flädersnaps

Recept: Flädersnaps

Hej! Jag tänkte bara slänga in ett sista-minuten-tips till midsommar. Om ni har hängt med här ett tag så vet ni om att jag gillar att krydda egen snaps. Jag har tipsat både om kryddningar som ska ligga och dra i många dagar, och om snabbare smaksättningar. Och den här kryddningen är den snabbaste hittills! Du kan i princip fixa det fem minuter före sillen dukas fram.

Du behöver:

– okryddat brännvin
– fläderblomssaft (koncentrerad)
– eventuellt en fläderblomskvast till dekoration

Gör så här:

Läs instruktionerna på saftflaskan om hur saften ska späs. Det skiljer sig beroende på vilken saft du köpt. Börja med att spä brännvinet med hälften av vad som rekommenderas. Smaka sedan av. Fyll på med ytterligare saft om du vill ha mer flädersmak. Peta ner fläderblomskvasten i snapsflaskan för dekoration. Klart!

Inga Kommentarer
syrensnaps

syrensnaps

I vanlig ordning kryddar jag snaps till midsommar, om än lite tidigare i år eftersom syrenerna (tyvärr!!) snart har blommat över. Så vill ni testa denna snaps till midsommar rekommenderar jag att gå ut och plocka snarast!

Du behöver:

– 75 cl brännvin special
– 3 till 4 dl syrenblommor

Gör så här:

Dra av blommorna från blomsterklasarna; inget brunt, grönt eller några kvistar ska med i spriten. Häll upp brännvinet i en tätslutande flaska eller burk, och ha i blommorna. Klart! Låt stå svalt och mörkt, men smaka av snapsen dag 2 och sedan med jämna mellanrum så att det inte blir för starkt. När du fått smaken du vill ha silar du bort blommorna och, om du vill, filtrerar snapsen i ett kaffefilter. Låt stå i kylen fram tills användning. Två dagar före midsommar tänker jag slänga i ett par skivor citron för lite friskare smak. Skål!

Inte någon syrenfantast? Prova något av mina andra snapsrecept:

Eukalyptussnaps
Flädersnaps
Rabarber/kardemummasnaps
Mynta/lavendelsnaps

Inga Kommentarer