snaps

kryddad snaps: eukalyptus

kryddad snaps: eukalyptus

Hej på er! Om ni har hängt med här ett tag så vet ni att jag brukar krydda egen snaps till både kräftskivor och midsommaraftnar, och julen är inget undantag. Jag brukar alltid prova nya smakkombinationer och de flesta har blivit bra – förutom den jag gjorde till årets julknytisbord förra veckan. Så därför blir det inget nytt recept på julsnaps – men istället bjuder jag på en favorit från förra året: eukalyptussnaps!

OBS! OBS! det är inte själva växten jag har kryddat snapsen med (då jag googlade fram att den kan vara giftig) utan jag har använt mig av läkerol med eukalyptussmak.

Du behöver:

– 10 st halstabletter med smak av eukalyptus
– 4 dl okryddat brännvin

Så här gör du:

Lägg tabletterna i ca 4 dl brännvin. Jag lät min snaps stå i 4 dagar innan julbordet, men eftersom tabletterna löstes upp fort skulle jag säga att det räcker med att snapsen står ett dygn. En snabbkryddning alltså!

4 Kommentarer
tips inför kräftskivan

tips inför kräftskivan

Kräftskivetider hörni! Är ni taggade? Vi ska inte bjuda in till skiva i år, men är däremot bortbjudna till nästa helg. Ska bli så kul! Anyway, om ni ska ha kräftis hemma tänkte jag nu bjuda på lite tips inför den stora dagen. Fortsätt scrolla!

– Krondill och tygservetter (köp på loppis eller gör egna av loppisfyndat tyg!) är fint att dekorera dukningen med.

– Snapsvisor höjer stämningen vare sig en dricker snaps eller inte! Här har jag gjort ett häfte med en egen kräftklo-illustration.

– De traditionella kräftlyktorna ger en mysig stämning och ramar in bordet fint. Spara och använd samma år efter år, så sparar vi miljön en onödig engångsprodukt.

– Ställ besticken i krukor på borden, för en mer rustik känsla.

– Gör egna dekorationer till bordet. Jag vek pappersdiamanten efter denna beskrivning (OBS! tålamodsprövande).

– Krydda egen snaps (någon förvånad över det tipset?? hehe) MEN det är ju så roligt, blir fint på bordet och är en bra gå-bort-present om man är bjuden på skiva. Till dessa har jag använt ”Brännvin special”, och kryddat med citron & dill i den ena, samt rosmarin & lingon i den andra. Passar fint till kräftor!

Inga Kommentarer
recept: flädersnaps

recept: flädersnaps

Hej! Jag tänkte bara slänga in ett sista-minuten-tips till midsommar. Om ni har hängt med här ett tag så vet ni om att jag gillar att krydda egen snaps. Jag har tipsat både om kryddningar som ska ligga och dra i många dagar, och om snabbare smaksättningar. Och den här kryddningen är den snabbaste hittills! Du kan i princip fixa det fem minuter före sillen dukas fram.

Du behöver:

– okryddat brännvin
– fläderblomssaft (koncentrerad)
– eventuellt en fläderblomskvast till dekoration

Gör så här:

Läs instruktionerna på saftflaskan om hur saften ska späs. Det skiljer sig beroende på vilken saft du köpt. Börja med att spä brännvinet med hälften av vad som rekommenderas. Smaka sedan av. Fyll på med ytterligare saft om du vill ha mer flädersmak. Peta ner fläderblomskvasten i snapsflaskan för dekoration.

2 Kommentarer