växthus

Bygga växthus – del 3

Bygga växthus – del 3

Nu är det dags för växhusbygge del 3! del 1 hittar ni här och del 2 hittar ni här. Nu var det dags för takstolar att komma på plats.

Samtidigt som också fönstren placerades i sina ramar.

När fönstren är på plats så ska allt grundmålas. och sedan målas igen.

Och så tar vi ett litet hopp framåt – fönsterkarmarna är målade, fönstren tätade med fogskum och en bit av panelen har kommit upp på framsidan. Och! Taket är även det på plats, efter några om och men.

Mamma har också satt upp ”fake-spröjs” på fönstren. blev himla fint!

I ingången är också en tröskel gjuten, och där ska snart fönster som ska fungera som dörrar att sättas upp. Vi börjar också fundera på inredning och odlingslådor håller på att byggas.

Bygget har tagit längre tid än vad vi räknat med, och igår såg vi också att vi fått tripsangrepp på i princip ALLT vi förodlat inne… Tomatplantorna verkar ha klarat sig hyfsat (peppar, peppar), och även brysselkålen. Men chilin och gurkplantorna däremot… Så, gårdagskvällen gick åt till att ta bort alla angripna blad, duscha av och kontroller varje planta noggrant. Nu står plantorna separerade ute i garage och verkstad och så håller vi tummarna på att vi åtminstone lyckats minska angreppet och att plantorna ska klara sig!

2 Kommentarer
Bygga växthus – del 2

Bygga växthus – del 2

Dags för del två i växthusbygget! Första delen hittar ni här.

Nu var det dags för själva grunden till växthuset att ta form. För att ogräs inte ska tränga upp, och för att gruset inte ska sjunka undan, lades först en markduk ut över hela området. Efter det några ton grus att kratta ut, för att få en jämn grund för själva bygget. Basen byggdes sedan upp av lättklinkerblock, för att fönstren inte ska komma för nära marken, och för att ha en stadig grund att bygga på.

För att ha något att fästa fönstren och övrig byggnation i sattes sedan träreglar fast runt hela grunden och upp på stallväggen. Mellan reglarna och lättklinkerblocken lades också tjärpapp, för ett extra skydd mot väta.

Och här har ytterligare reglar för fönstren kommit upp! I varje mellanrum kommer fönstren sedan att fästas, och det ska alltså sättas upp reglar runt hela växthuset på liknande sätt. Eftersom mycket av materialet vi använder är gammalt virke som legat på höskullen, och för att fönstren är lite olika stora, är det svårt att planera allt i förväg, och mycket får planeras efter hand. OBS att det är mamma och brorsan som sköter allt sånt, jag har mest varit levande verktygsbälte och måttstock i dessa faser haha.  Fortsättning följer!

Inga Kommentarer
bygga växthus – del I

bygga växthus – del I

Dags att bygga växthus! Mamma (och vi andra också för den delen) vill gärna ha ett växthus, och nu är projektet igång. Växthuset kommer att byggas av gamla fönster som stått på höskullen i stallet, och som är från när förra ägarna av gården bytte ut fönstren i bostadshuset.

Här på stallgaveln skall det byggas! Men först ska fasaden målas och marken måste antagligen grävas ut något.

Det vi gjort hittills är att inventera fönster, skruva isär dubbelfönster, tagit bort eventuella haspar och krokar.

I förmiddags fick vi plockat ut flera fönster ur karmarna och tog isär ”dubbelvikta” fönster innan solen försvann bakom molnen.

Och så har vi börjat förså lite! Brysselkål, tomat, gurka och chili. Jag är också sugen på physalis och grönkål!

Fortsättning följer!

9 Kommentarer